Pokaz zbioru marchwi oraz przygotowanie jej do sprzedaży
Usłyszymy i zobaczymy, w jaki sposób wypracowuje się jakość marchwi w Grupie Polfarm. Zaczynamy dobrą kawą w Zamku Jan III Sobieski, po której zapraszamy na pole Grupy (odległość 1,5 km) na pokaz zbioru marchwi. Następnie udamy się do siedziby Grupy (Rzucewo 9A), by towarzyszyć załadunkowi komór przechowalniczych oraz zaobserwować bieżący proces przygotowania marchwi do sprzedaży.
Jak uprawiać marchew przy mniejszym udziale środków ochrony roślin
Kolejnym punktem programu (po powrocie do Zamku) będą wystąpienia Pawła Gulczyńskiego – wiceprezesa Zarządu Grupy Producentów Owoców i Warzyw Polfarm i prof. Jolanty Kowalskiej z IOR–PIB w Poznaniu. Obydwoje państwo powiedzą o ograniczaniu zabiegów chemicznych w uprawie marchwi.
Swój udział potwierdzili też przedstawiciele wielu firm:
- Rijk Zwaan,
- Chemirol,
- Agrosimex,
- Agro-Sorb,
- Nunhems,
- Hazera,
- PNOS,
- ADOB,
- Bejo,
- Seminis,
- Agrarius,
- Grimme.
Zapisz się już teraz na seminarium marchwiowe w Rzucewie
Do naszej plejady Superwarzywników dołączy wyłoniony podczas konkursu Supermarchwiarz WiOM 2021.
Również w obiedzie jedną z głównych ról zagra marchew.
Czekamy także na Państwa w środę 13 października o godzinie 10.00 w Zamku Jan III Sobieski – Rzucewo 6; 84-100 Puck (województwo pomorskie)!
Zapraszamy serdecznie! Szczegółowe informacje i zapisy znajdziecie TUTAJ!
Czym zajmuje się grupa Polfarm?
Siedmiu członków Grupy gospodaruje na 1500 ha, produkując rocznie ok. 60 tys. ton warzyw. Przez 360 dni w roku do każdego miasta w Polsce, do wszystkich sieci marketów docierają warzywa z Grupy Polfarm. Od 7 członków Grupy, od 130 pracowników Grupy, z trzech lokalizacji – Chwaszczyno, Rzucewo i Przyjaźń. Warto zobaczyć jak działają!
Katarzyna Wójcik
Fot. Katarzyna Wójcik