Wieloletnie badania naukowe potwierdzają, że regularne nawożenie roślin Ca, Mg i S zwiększa tolerancję roślin na stresowe warunki środowiska oraz wpływa korzystnie na wielkość i jakość technologiczną ich plonów. Warzywa na przykład nawożone siarką, charakteryzują się ponadto lepszymi walorami smakowymi i zapachowymi, wzrostem zawartości witamin oraz olejków lotnych w przypadku czosnku i cebuli.
Rola siarki w procesach wzrostu roślin
Siarka jest składnikiem aminokwasów niezbędnych w syntezie białek: cysteiny, cystyny, metioniny, odgrywa ważną rolę w procesie fotosyntezy oraz wiąże wolny azot atmosferyczny. Głównym zadaniem wapnia jest wpływ na rozwój systemu korzeniowego, wzrost odporności na stresy i choroby oraz poprawę jakości plonów. W latach 80. najwięcej siarki dostarczały zakłady przemysłowe, emitujące tlenki siarki i jeszcze w latach 90. opad siarki kształtował się na poziomie 37 kg/ha rocznie. Od kilkunastu lat, wraz z wprowadzeniem nowoczesnych technologii w przemyśle, występuje deficyt tego pierwiastka w naszych glebach.
Obecnie szacuje się, że ponad połowa gleb jest uboga w siarkę. Duży udział gleb piaszczystych o...