Oczywiście, nadal największe potencjalne zagrożenie jest ze strony słodyszka, ale obserwowany jest wzrost zagrożenia uszkodzeniami i stratami przez mszyce (brzoskwiniową i kapuścianą, ale na szczęście coraz więcej rejestrowanych odmian ma odporność na wirusa żółtaczki rzepy), szkodniki łuszczynowe (chowacz podobnik i pryszczarek kapustnik), śmietkę kapuścianą, chowacza galasówka, miniarkę kapuściankę, tantnisia krzyżowiaczka, mączliki i ślimaki.
Ocieplenie klimatu sprzyja słodyszkowi rzepakowemu
Dziś przypomnimy najważniejsze fakty z biologii rozwoju i szkodliwości słodyszka rzepakowego. Rozwój pełnej generacji słodyszka rzepakowego trwa średnio 50 dni. Mówi się, że obecna populacja słodyszka jest 2–3-krotnie większa niż kilkanaście lat temu. Przyczyny? To oczywiście ocieplenie się klimatu i wzrost potencjału reprodukcji szkodnika, ale też zauważalny wzrost areału uprawy rzepaku. Szacuje się, że na ten sezon obsiano rzepakiem ok. 1,1 mln ha.
Warto na wstępie podkreślić, że obecnie w Polsce nie ma zarejestrowanych bioinsektycydów na słodyszka. W Niemczech i Finlandii są co prawda testowane w walce ze słodyszkiem nicien...