O ile wartość paszowa kiszonki i ziarna z kukurydzy jest od lat ceniona i wykorzystywana przez rolników, to jest to roślina wciąż za rzadko goszcząca na naszych stołach. Aby to zmienić Polski Związek Producentów Kukurydzy prowadzi kampanię „Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia”, finansowaną ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Spora nadprodukcja
Kampania jest potrzebna, bo rzeczywiście w porównaniu z innymi krajami spożywamy bardzo mało produktów na bazie kukurydzy i nie doceniamy cennych właściwości prozdrowotnych tej rośliny. Jest też potrzebna dlatego, że w roku 2012, 2013 i w bieżącym krajowe roczne zbiory ziarna kukurydzy przekraczały 4 mln ton. To oznacza sporą nadwyżkę i konieczność jej eksportu.
– Wśród wszystkich roślin produkcji polowej, w uprawie kukurydzy dokonał się największy postęp – mówi prof. dr hab. Tadeusz Michalski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy. – Dotyczy to zarówno całego świata, jak i naszego kraju. Kukurydza jest dziś uprawiana na terenie całej Polski na kiszonkę i na ziarno. Plony kukurydzy ziarnowej są blisko dwukrotnie większe niż średnie plony zbóż. Jeszcze 15 lat temu ziarno kukurydzy wyprodukowane w Polsce zaspokajało zaledwie 10–20% krajowych potrzeb. Dziś produkcja w pełni pokrywa nasze zapotrzebowanie, a nawet konieczny jest eksport 1–1,5 mln.
Rozwinąć przetwórstwo
W Polsce funkcjonują jedynie nieliczne zakłady przetwórcze kukurydzy. Uprawiamy w Polsce także kukurydzę cukrową na ok. 7 tys. ha, z czego około 5,5 tys. ha na potrzeby przemysłu przetwórczego. Spożycie kukurydzy cukrowej w naszym kraju wynosi niespełna 0,5 kg na mieszkańca, zaś w Stanach Zjednoczonych spożywa się 10 kg, czyli dwadzieścia razy więcej.
– Mamy jeszcze wiele do zrobienia w kwestii promocji spożycia kukurydzy wśród Polaków – podkreśla dr inż. Roman Warzecha, członek rady Polskiego Związku Producentów Kukurydzy. – Dlatego w 2014 roku rozpoczęliśmy kampanię finansowaną ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, której celem jest edukowanie konsumentów na temat walorów tej rośliny i jej przetworów – kaszy, mąki, płatków, chrupków czy oleju kukurydzianego.
Mąka bez glutenu
Kierunek spożywczego wykorzystania kukurydzy w Polsce pozostawia wiele do życzenia, ale rozwija się. Młyny kukurydziane przerabiają w Polsce ponad 200 tys. ton ziarna, produkując kasze i mąkę na potrzeby kraju, jak i coraz większy eksport na wiele rynków świata. W konferencji promującej spożycie kukurydzy o wartości produktów z kukurydzy mówiła dietetyk Justyna Marszałkowska-Jakubik. Podkreślała, że kukurydza ziarnowa i cukrowa mają szereg zalet, a największą jest brak glutenu, który umożliwia spożycie tej rośliny przez alergików i osoby chore na celiakię. Kukurydza jest ponadto bogatym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin i minerałów. Jej częste spożycie usprawnia trawienie, obniża stężenie cholesterolu we krwi, zwiększa odporność. Zawarta w kukurydzy luteina jest przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników.
Marek KALINOWSKI