Plonowanie buraków w normalnych latach, czyli ze sprzyjającym rozłożeniem opadów w trakcie wegetacji oraz przy opóźnionym odbiorze surowca oscyluje w gospodarstwie w Trzeszkowicach wokół 80 ton/ha, przy średniej polaryzacji wynoszącej 18%. Niestety, o sprzyjający przebieg pogody jest coraz trudniej. W ubiegłym sezonie ze względu na dotkliwą suszę średni plon wyniósł 59 t/ha, przy zawartości cukru 18,8%
Siew buraków w czasach suszy
W gospodarstwie są gleby wszystkich klas bonitacji. Dla buraków zawsze rezerwowane są stanowiska najlepsze, czyli nie niższe niż klasy IV. W bieżącym sezonie buraki cukrowe zostały posiane między 1 a 5 kwietnia na powierzchni 25 ha.
Korzenie po zbiorze odbierze Cukrownia Krasnystaw będąca częścią Krajowej Spółki Cukrowej SA. – Odbiór będzie się odbywał w terminach od października do grudnia – precyzuje Grzegorz Szczerbic.
Buraki są w gospodarstwie uprawiane w tradycyjnej orkowej technologii. Jednak ostatnie suche lata zmuszają do mocnego zmniejszania liczby zabiegów uprawowych, tak aby możliwie ograniczyć przesuszanie gleby. Jak wygląda w gospodarstwie w Trzeszkowicach przygotowanie stanowiska pod bu...