Rolnicy spotkali się 25 maja na polach Zakładu Rolno-Handlowego Cieleśnica w woj. lubelskim. Na ponad 600 ha uprawiane są tu rzepak, żyto, pszenica, kukurydza na ziarno i kiszonkę oraz słonecznik. Produkcja roślinna odbywa się na ziemiach klas od V do III, dominuje IV.
Przeciw śmietce kapuścianej bakterie z rodzaju Bacillus
W rzepaku występuje kilkanaście istotnych gospodarczo szkodników.
– W sytuacji gdy rolnicy mają do dyspozycji mniej środków chemicznych, a jesienie są długie i ciepłe, najważniejszym szkodnikiem w rzepaku staje się śmietka kapuściana, nie słodyszek – mówi dr Grzegorz Pruszyński, menadżer ds. produktów biologicznych w Agrii Polska. Ale nie tylko wycofywanie substancji chemicznych stanowi problem. – Dynamiczne zmiany pogody wpływają na uprawę, ale także na biologię szkodników. Naloty śmietki potrafią trwać po sześć a nawet osiem tygodni.
Aby skutecznie chronić plantację przez tak długi czas, trzeba wielokrotnie powtarzać insektycydowe zabiegi chemiczne.
– Brasica Pro, będąca środkiem biologicznym, działa efektywnie na plantacji po jednym zastosowaniu do sześciu tygodni. Czyli w przypadku ośmiotygod...