Copa-Cogeca ostrzega przed wycofaniem kaptanu z rynku
Trwa walka o zachowanie substancji czynnej kaptan mającej kapitalne znacznie w ochronie owoców. Jeszcze w marcu unijne organizacji farmerska Copa-Cogeca napisała list w sprawie odnowieni możliwości stosowania kaptanu do Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE). Zdaniem Copa-Cogeca ograniczenie możliwości jej stosowania wpłynie na obniżenie konkurencyjności unijnych rolników.
Ale Komisja Europejska zdaje się nie dostrzegać problemu.
Dlaczego kaptan jest tak ważny dla rolnictwa?
W liście Copa-Cogeca stwierdza, że propozycja Komisji Europejskiej dotycząca ograniczenia zatwierdzenia wyłącznie do zastosowań w pomieszczeniach zamkniętych będzie oznaczać, że rolnicy nie będą już mieli dostępu do kluczowej substancji czynnej w zwalczaniu chorób. Kaptan jest bowiem środkiem grzybobójczym o fundamentalnym znaczeniu i nie ma faktycznie skutecznej alternatywy.
Kaptan jest fungicydem stosowania do ochrony:
- jabłoni i gruszy przed parchem jabłoni i parchem gruszy,
- wiśni przed gorzką zgnilizną wiśni,
- fasoli szparagowej przed chorobami grzybowymi i bakteriozą obwódkową
- oraz roślin ozdobnych przed fuzariozą.
Kaptan jest szeroko stosowany w UE i na całym świecie od ponad 50 lat i nawet dzisiaj nie ma na rynku produktów o równie skutecznej skuteczności. Kaptan jest szeroko stosowany w ochronie drzew owocowych, takich jak jabłonie, morele, śliwy, grusze, brzoskwinie, ale też truskawki. W przypadku jabłoni, kaptan jest wykorzystywany do ochrony ok 90% tych drzew.
Copa-Cogeca podkreśliła, że po wycofaniu z rynku tiofanatu metylowego i mankozebu, kaptan pozostaje jedynym grzybobójczym kontaktem skutecznym w walce z tymi chorobami. Wycofanie kaptanu wpłynęłoby na konkurencyjność europejskich rolników i ich dochody.
Odpowiedź DG SANTE wbrew obawom rolników
W odpowiedzi przedstawiciel DG SANTE napisał, że rozumiem obawy wyrażone w związku z propozycją ograniczenia zatwierdzenia kaptanu wyłącznie do zastosowań w pomieszczeniach, ale nie można ignorować potencjalnych zagrożeń związanych z zastosowaniami na zewnątrz, a Komisja Europejska ma obowiązek skutecznie ograniczać to ryzyko.
DG SANTE przyznaje, że kaptan od wielu lat jest ważnym elementem kontroli chorób w rolnictwie, ale jednocześnie praktyki rolnicze ewoluują.
– Obawy dotyczące handlu i konkurencyjności należy rozważyć w kontekście wpływu stosowania pestycydów na środowisko. Środki łagodzące, takie jak ulepszone techniki opryskiwania, mogą pomóc w zmniejszeniu wpływu na środowisko, ale mogą nie w pełni wyeliminować potencjalne ryzyko związane ze stosowaniem kaptanu. Badanie alternatywnych metod zwalczania chorób może w dłuższej perspektywie doprowadzić do opracowania bardziej zrównoważonych i przyjaznych dla środowiska rozwiązań – czytamy w odpowiedzi na list Copa-Cogeca.
Głosowanie w sprawie kaptanu w Stałym Komitecie ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (ScoPAFF) jeszcze się nie odbyło.
wk