Jakie wyzwania stawia przed rolnikami produkcja roślinna?
Sesja naukowa, o której mowa odbyła się w pierwszym tygodniu lutego br. w Poznaniu, a jej tematem przewodnim było „Zrównoważone rolnictwo i ochrona roślin”. Choć wokół tematu stosowania przez rolników środków ochrony roślin w uprawie krąży wiele mitów, to fakty są takie, że niechronione rośliny mogą być o wiele bardziej szkodliwe dla zdrowia niż te po opryskach.
Przed rolnikami zajmującymi się produkcją roślin stoi obecnie wiele wyzwań związanych z ich ochroną chemiczną. Każdy z nich musi pracować nad wdrażaniem do praktyki zrównoważonych systemów produkcji żywności, dzięki którym możliwe będzie wykorzystanie alternatywnych dla chemicznych metod i środków ograniczających występowanie agrofagów.
Jakie jest zużycie środków ochrony roślin w Polsce na tle innych państw UE?
Jak wynika z analizy danych przygotowanej przez dr inż. Sylwię Łąbę, poziom zużycia środków ochrony roślin w Polsce wynosi 7,5% w stosunku do zużycia w całej UE, przy jednoczesnym udziale w powierzchni gruntów ornych i upraw trwałych równym 10,5%.
Zgodnie z analizą dr inż. Łąby, poziom zużycia środków ochrony roślin w Polsce, w przeliczeniu na 1 ha uprawy jest umiarkowany. Jego wpływ na środowisko przyrodnicze jest ograniczony – negatywny.
Ze zgromadzonych przez prelegentkę danych wynika również, że w latach 2015-2021 zużycie substancji aktywnych zawartych w środkach ochrony roślin na 1 ha upraw w Polsce było niższe niż w pozostałych państwach UE średnio o 27,5-35%.
Średnia unijna zużycia substancji aktywnej na 1 ha uprawy wynosi 3,2 kg, a w roku 2021 w Polsce było ono równe 2,3 kg. Polska nie znajduje się nawet w pierwszej 10 państw, w których zużywa się najwięcej środków ochrony roślin. W roku 2021 na zdecydowanym prowadzeniu znajdowały się Niderlandy, Cypr i Irlandia.
Oto zestawienie zużycia ś.o.r. w kg/ha na podstawie danych z FAO:
- Niderlandy – 10,9 kg/ha,
- Cypr – 9,2 kg/ha,
- Irlandia – 7,1 kg/ha,
- Belgia – 6,4 kg/ha,
- Włochy – 5,4 kg/ha,
- Portugalia – 5,2 kg/ha,
- Hiszpania – 4,6 kg/ha,
- Austria – 4,2 kg/ha,
- Niemcy – 4,1 kg/ha,
- Słowenia – 4,0 kg/ha,
- Francja – 3,7 kg/ha,
- Polska – 2,3 kg/ha,
- Węgry – 2,1 kg/ha,
- Finlandia – 1,8 kg/ha,
- Chorwacja – 1,6 kg/ha,
- Grecja – 1,5 kg/ha,
- Łotwa – 1,5 kg/ha,
- Czechy – 1,4 kg/ha,
- Estonia – 1,3 kg/ha,
- Dania – 1,3 kg/ha,
- Bułgaria – 1,2 kg/ha,
- Słowacja – 1,2 kg/ha,
- Litwa – 1,1 kg/ha,
- Szwecja – 0,7 kg/ha,
- Rumunia – 0,6 kg/ha.
Powyższa analiza jednoznacznie wskazuje na to, że w Polsce nie mamy do czynienia z nadmiernym schemizowaniem rolnictwa, a produkowana przez polskich rolników żywność jest zdrowa i bezpieczna.
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: WIR