W zbożach dwa chwasty są szczególnie szkodliwe. Zaledwie jeden chwast chabra bławatka (a co dopiero tyle, ile na zdjęciu) lub przytulii czepnej może powodować w zbożach 5-procentową obniżkę plonuMarek Kalinowski
W literaturze można spotkać informacje o progach szkodliwości chwastów, ale nie są one obligatoryjne przy podejmowaniu decyzji. Dają pewien obraz potencjalnych szkód. Jednak straty w plonach roślin uprawnych z powodu konkurencji chwastów są czynnikiem bardziej złożonym. Inna jest bowiem konkurencyjność tej samej liczby chwastów chociażby przy deficycie wody.
- Jakie sa przykłady progów szkodliwości chwastów?
- Jakie są czynniki wpływające na konkurencyjność chwastów?
- Jaki póg jest najważniejszy w przy podejmowaniu decyzji o użyciu środka chemicznego?
- Dlaczego znajomość pola jest ważna?
- W jaki spośób regulować ilość nasion chwastów?
- Czy rodzaj gleby wpływa modyfikująco na zawartość nasion chwastów?
Ponadto bezpośrednią konkurencyjność chwastów o przestrzeń życiową, wodę i składniki pokarmowe trzeba zsumować z ich pośrednim wpływem na rozwój chorób i szkodników. Jak ostatnio pisał na naszych łamach dr inż. Przemysław Kardasz – chwasty są mostem biologicznym dla wielu agrofagów. Nawet niewielkie zachwaszczenie tobołkami może sprowokować do szybkiego rozwoju kiłę kapusty. Takich przykładów jest wiele i tym bardziej prezentowane dziś progi szkodliwości chwastów trzeba analizować z tych dwóch perspektyw – bezpośredniej i pośredniej szkodliwości dla roślin uprawnych.
Jakie sa przykłady progów szkodliwości chwastów?
Znajdziemy w fachowych publikacjach wyniki badań w tym zakresie i informacje, że niektóre chwasty powodują wyraźny spa...