Jakie substancje służą do skracania zbóż?
Do skracania zbóż służy kilka od lat używanych substancji czynnych.
Najbardziej znane i stosowane w zbożowych retardantach, to:
- chlorek chlormekwatu (CCC),
- chlorek mepikwatu,
- trineksapak etylu,
- proheksadion wapnia i etefon.
Przed zbliżającymi się zabiegami regulowania zbóż przypominamy najważniejsze cechy tych substancji, w tym optymalne temperatury dla skutecznego ich działania oraz przykłady etykietowych zaleceń ich stosowania w różnych gatunkach zbóż.
Na co wpływa substancja CCC?
Substancja znana wszystkim ze skrótu CCC i chyba najlepiej znana rolnikom. Powoduje skrócenie i usztywnienie źdźbeł (dolnych międzywęźli), co nie wpływa ujemnie na wielkość kłosa lub wiechy i wykształcenie ziarna. Efekt skrócenia pszenicy o długiej słomie wynosi 10 proc. Warto dodać, że zboża pod wpływem tej substancji wykształcają grubsze i szersze blaszki liściow...