Objawy na liściach, łodygach, pąkach i łuszczynach rzepaku wywoływane przez szarą pleśń, to szarobrązowy nalot grzybni. Porażone szarą pleśnią części rośliny zamierają, a w przypadku zaatakowania młodych roślin rzepaku jesienią może dojść do całkowitego ich zamierania.
Rozwojowi choroby sprzyjają opady deszczu
Dla rozwoju choroby zasadnicze znaczenie mają okresy chłodnej i mokrej pogody oraz uszkodzenia roślin powstałe na skutek mrozów, przymrozków, gradobicia i innych czynników raniących jak szkodniki czy wjazd z opryskiwaczem bez odpowiednich osłon pod prześwitem ciągnika w zaawansowanych fazach wzrostu roślin. Sprawca choroby jest polifagiem i występuje bardzo powszechnie na roślinach rolniczych, ozdobnych i przemysłowych oraz na krzewach owocowych i warzywach. Rozwojowi choroby sprzyjają opady deszczu, duża wilgotność względna powietrza i temperatura wynosząca 10–18°C oraz duży udział rzepaku w płodozmianie i nadmierne zagęszczenie roślin na plantacji.
Grzyby szarej pleśni infekują rzepak przez cały okres jego rozwoju, ale największe szkody powoduje podczas kwitnienia oraz tworzenia łuszczyn, zwłaszcza w czasie wilgotn...