Trzej bracia, jedno gospodarstwo pod Zamościem
Trzej bracia prowadzą gospodarstwo wyspecjalizowane w produkcji roślinnej na blisko 400 ha. Progres jest imponujący, bo w 2000 r. zaczynali od 12 ha przejętych od rodziców. Mają do dyspozycji zróżnicowane grunty od II do IV klasy bonitacyjnej. Od gleb płowych na podłożu lessowym, przez lekkie i ciężkie gliny po bardzo ciężką rędzinę.
Rzepaki są uprawiane w gospodarstwie już od prawie 30 lat. Co roku zajmują ok. 100 hektarów. – W ostatnich latach wysiewamy głównie odmiany z hodowli Pioneera, Monsanto i KWS – mówi Marcin Sobczuk. Podobnie jak w wielu dużych gospodarstwach o zakwalifikowaniu konkretnych odmian do wysiewu na polach produkcyjnych decyduje to, jak radzą sobie wcześniej na poletkach doświadczalnych.
- Obecnie prowadzimy u nas ponad pięćdziesiąt poletek doświadczalnych z odmianami z pięciu hodowli – informuje pan Marcin. – I u mnie nie ma tak, że przyjeżdża przedstawiciel i zachwala, że dana odmiana jest najlepsza według np. COBORU. U mnie do produkcji wchodzą nie te, które są najlepiej reklamowane, a te, które są najlepsze „według Sobczuka”. Jeśli jest taka możliwość, to konsultuję się ta...