StoryEditorPozostałe rośliny

Topinambur w uprawie ekologicznej – czy to się opłaca?

08.10.2019., 16:10h
Szymon Płusa ze Skarżyska Kościelnego (pow. skarżyski) w przyszłym roku zakończy konwersję gospodarstwa z konwencjonalnego na ekologiczne. Specjalizuje się w uprawie topinamburu.

Pan Szymon dzieli swój czas między rodzinę, pracę na kolei i rolnictwo. Został ponownie przewodniczącym rady powiatu skarżyskiego Świętokrzyskiej Izby Rolniczej. Od kilku lat eksperymentuje z uprawianym ekologicznie topinamburem.

Topinambur ma właściwości prozdrowotne

Topinambur to wieloletnia roślina z rodziny astrowatych, zwana też słonecznikiem bulwiastym, pochodząca z Ameryki Północnej. Wykształca jadalne bulwy, które w przeciwieństwie do ziemniaków są odporne na mróz, mogą więc pozostawać na stanowisku na zimę. Mają wielorakie zastosowanie i uważane są za źródło wielu cennych dla zdrowia składników.

O topinamburze rozmawiamy z panem Szymonem przy kawie z bulw słonecznika bulwiastego przygotowanej w jego gospodarstwie. – Do przestawienia się na ekologię namówiła mnie synowa – wyjaśnia Szymon Płusa. – Pracuje w firmie zajmującej się tą branżą. Bardzo dba, aby jej synowie, bliźniaki, które dwa lata temu przyszły na świat, jedli wyłącznie zdrowe, ekologiczne jedzenie. Ma nawet w telefonie specjalną aplikację, która na podstawie kodu kreskowego sprawdza w sklepie czy w danym produkcie nie ma szkodliwych substancji.

...
Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 12:25