Już w środę 20 stycznia 2021 roku miesięcznik „WiOM Warzywa i Owoce Miękkie” wspólnie z wielkopolskim Folwarkiem Wąsowo organizuje „Konferencję ekologiczną”.
Jak Folwark Wąsowo budował swoją markę oraz jakie stosuje metody ochrony upraw?
W Folwarku Wąsowo na początku uprawiano wiele gatunków warzyw. Jednak ze względu na wysokie nakłady pracy, zwłaszcza ręcznego odchwaszczania zdecydowano się na zawężenie upraw do ziemniaków, buraków ćwikłowych, ogórków, kopru, chrzanu i czosnku. Wszystkie te zbiory trafiają do lokalnej przetwórni.
– Nasze uprawy i przetwórnia są certyfikowane przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji w Pile – podkreśla Maria Hirowska, opiekun upraw i produktów w Folwarku.
To właśnie Maria Hirowska przekaże uczestnikom konferencji sprawdzone w wąsowskim gospodarstwie metody ochrony przed chorobami i szkodnikami. Omówi także etapy budowania marki Folwarku Wąsowo.
Duże gospodarstwo ekologiczne – jakie są wady i zalety?
Podczas „Konferencję ekologicznej” będzie można wysłuchać doświadczeń Jolanty i Piotra Woźnickich z Sątyrza Pierwszego (woj. zachodniopomorskie). Oboje prowadzą gospodarstwo liczące ponad 200 ha, które jest certyfikowane od roku 2006. Sama uprawa warzyw zajmuje aż 50 ha. Gospodarstwo także je samodzielnie przetwarza i sprzedaje.
– Rocznie sprzedaję 30 tysięcy słoików ogórków. Ze sprzedaży przetworzonego ogórka ekologicznego mam dwa razy tyle, ile ze sprzedaży świeżego. Dlatego postawiłem na przetwórstwo, bo ono zwyczajnie się opłaca – mówi Piotr Woźnicki.
Ekologiczne metody ochrony warzyw
Aktualne możliwości ekologicznej ochrony warzyw przedstawi zaproszona do studia prof. Jolanta Kowalska z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu – ekspert w dziedzinach biologicznych i prośrodowiskowych metod ochrony upraw i rolnictwa ekologicznego.
Weź udział w „Konferencji ekologicznej” za darmo
Wszyscy uczestnicy i zarejestrowani będą mogli wrócić do tej wiedzy dzięki nagraniu seminarium. Będzie ono dostępne dla Państwa w każdej chwili. Z nadzieją na spotkanie ponawiam zaproszenie do widzenia się z nami online 20 stycznia o godzinie 10.00.
A na "Konferencję ekologiczną" można zapisać się TU.
Katarzyna Wójcik, redaktor naczelna miesięcznika „WiOM Warzywa i Owoce Miękkie”
Fot. Folwark Wąsowo/Facebook.com