StoryEditorFasola

Uprawa fasoli na suche ziarno – na co zwrócić uwagę w praktyce?

03.06.2019., 11:06h
Andrzej Teresiński uprawia fasolę na suche ziarno już od dwudziestu lat. Często służy radą znajomym rolnikom, zgodził się także podzielić swoimi doświadczeniami z Czytelnikami "Tygodnika Poradnika Rolniczego". 
Budynin to niewielka miejscowość w pow. tomaszowskim tuż przy granicy z Ukrainą. Przy dobrej pogodzie ze wzgórza na polu pana Andrzeja można oglądać znajdujący się po drugiej stronie linii granicznej Bełz. Tu, na ojcowiźnie, zajmuje się produkcją roślinną nasz gospodarz. Obecnie służy wiedzą i pomocą swojej córce Malwinie, która wraz z mężem Krzysztofem przejęła prowadzenie gospodarstwa.

Fasola półtyczna

Zacząłem uprawiać fasolę w Budyninie jako jeden z pierwszych – potwierdza pan Andrzej. – Zrezygnowaliśmy z buraków cukrowych, które wtedy się nie opłacały i postanowiliśmy przestawić się właśnie na fasolę. Już pierwszego roku zasialiśmy od razu dwa hektary.

Początki, jak to zwykle bywa, były trudne. Brakowało wiedzy niezbędnej do prowadzenia produkcji. – Ludzie albo tej wiedzy nie mieli, albo nie chcieli się nią dzielić. Trzeba się było uczyć na własnych błędach – mówi rolnik. – Zresztą i obecnie pod tym względem nie jest wiele lepiej. Gdy na szkoleniach pytam o nowe informacje dotyczące technologii uprawy fasoli na suche nasiona, to zwykle jest z tym kłopot. Sporadycznie trafia się na zorientowanych prele...

Pozostało 90% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
31. październik 2024 12:49