Roślina ta nie ma dużych wymagań pokarmowych, nawożenie nie jest więc intensywne. Bardziej wymagający jest za to zbiór słonecznika, który wymaga dedykowanego hederu lub też odpowiednio zmodyfikowanych przystawek do kukurydzy.
– Areał uprawy słonecznika w Europie wynosi ponad 24 mln ha. Wyróżnia się dwa rodzaje kwasów zawartych w oleju: linolowy i oleinowy. 90% produkcji słonecznika stanowi uprawa odmian z kwasem linolowym. W Europie wzrosła produkcja słonecznika i duża w tym zasługa polskich rolników. W 2022 r. roślina ta była zasiana na areale 64,8 tys. ha, podczas gdy w 2021 r. powierzchnia uprawy wyniosła 19,5 tys. ha – wymieniała Magdalena Klimas – Crop manager Lidea Seeds podczas szkolenia poświęconego uprawie słonecznika, które pod koniec ubiegłego roku odbyło się w KPODR w Minikowie.
W naszym kraju najwięcej słonecznika uprawiano w województwie wielkopolskim – 7184 ha, mazowieckim – 6623 ha i dolnośląskim – 6446 ha. Roślina może być siana na glebach słabych, których bonitacja jest tak niska, że nie ma warunków do uprawy kukurydzy. W wielu rejonach kraju w zeszłym roku miały miejsce susze i dotkliwe braki opadów deszczu. Słonecznik po...