Lucerna jest bogata w białko
Lucerna jako pasza ma wysoką koncentrację białka i względnie niską zawartość kompleksu celulozowo-ligninowego. Na proporcje frakcji włókna ADF/ADL i białka wpływ ma liczba i terminy zbiorów. Podczas rozwoju roślin lucerny zmienia się stosunek liści do łodyg oraz strawność, co determinuje jej wartość pokarmową. O jakości paszy z roślin lucerny w pierwszym rzędzie decyduje udział łodyg w plonie, a dopiero w drugiej kolejności udział liści, mimo że to liście są głównym nośnikiem białka. Jakość zielonki z lucerny zależy od podstawowych dwóch parametrów – od fazy rozwojowej i wysokości roślin. Duży udział węglowodanów strukturalnych (NDF, ADF i ADL) w wydłużonych łodygach mocno obniża strawność s.m. lucerny. Natomiast młode pędy wyrastające z pączków korony i pędów bocznych cechuje znacznie mniejsza zawartość węglowodanów strukturalnych, stąd ich wysoka strawność. Liście lucerny cechują się także stosunkowo niskim poziomem włókna ADF, które decyduje o wysokiej strawności roślin oraz NDF decydującym o pobraniu paszy przez zwierzęta. Kompromis wysokiej strawności masy roślinnej, plonu liści i plonu łod...