Najważniejszy plon i jakość
W normalnym roku w HR Kalinowa zbiera się średnio ok. 60 ton bulw ziemniaków z hektara. W gospodarstwie uprawiane są 3–4 odmiany i co roku testuje się kilka nowych. W HR Kalinowa najważniejszy jest plon bulw i jakość ziemniaków. Odmiany wybierane do uprawy musi cechować dobre przechowywanie, łatwość mycia i ładny wygląd po szczotkowaniu i myciu. Przy stosowanej technologii zbioru wydajnymi dużymi kombajnami odmiany musi też cechować bardzo duża odporność na uszkodzenia mechaniczne. Produkowane tutaj ziemniaki trafiają finalnie na wysoką półkę w handlu. Konsument kupuje wzrokiem i dlatego uprawiane odmiany muszą być smaczne, ładne, zdrowe i przejść bez szwanku drogę z pola, przez przechowalnię na półki w sklepie. Wszystko musi być perfekcyjne.
Jakie odmiany spełniają te wymienione przez Sławomira Przybyłka warunki? Obecnie w gospodarstwie uprawiane są dwie odmiany wczesne Colomba i Orchestra i dwie późne Gala i Melody. W testach są natomiast odmiany Laperle, Constance, Ranomi, Gioconda i Jazzy.
Wróćmy do wspomnianej testowanej w HR Kalinowa Jazzy. Reprezentuje ona nowy segment produkcji ziemniaków jadalnych i nową modę konsumpcji. Jest to odmiana do produkcji tzw. „Little Potatoes” (albo „Baby Potatoes”). Ta odmiana jest już znana i na XXII Krajowych Dniach Ziemniaka została okrzyknięta najsmaczniejszą odmianą ziemniaka. Jej cechą szczególną jest, że wiąże pod krzakiem 50–60 małych ziemniaków, ale w plonach z hektara plonuje jak tradycyjne odmiany ziemniaka jadalnego. Jest gotowa do zbioru po 6 tygodniach od sadzenia i można ją przechowywać przez 9 miesięcy.
Jazzy to mały ziemniak, który mocno rozpycha się na ziemniaczanym rynku. Z uwagi na swoje niepowtarzalne walory kulinarne, idealnie nadaje się do sałatek – typ kulinarny A, ponadto może być serwowany jako ziemniak gotowany w wodzie, na parze, gnieciony, pieczony na wszystkie sposoby. Bardzo łatwo przygotować go w kuchence mikrofalowej lub po prostu ugotować – wystarczy 12 min. Posiada gładką, niemal woskowaną skórkę, która po ugotowaniu jest prawie niezauważalna. Nawet po zbyt długim okresie gotowania jego struktura pozostaje niezmienna, nie rozpada się, nie ma problemów, że mniejsze ziemniaki w garnku będą rozgotowane a większe niedogotowane.
Jak podkreśla Sławomir Przybyłek „Little Potatoes” to kierunek produkcji wpisujący się idealnie w drugi człon hasła Krajowych Dni Ziemniaka. Polscy konsumenci praktycznie tego typu ziemniaków jeszcze nie znają, a jest on bardzo popularny i rozwijający się na całym świecie. W sieciach marketów były w Polsce pierwsze udane próby sprzedaży „Baby Potatoes”, mimo że te ziemniaki zdaniem Sławomira Przybyłka nie pochodziły z produkcji towarowej tego typu odmian, a raczej były to małe ziemniaki z odsortów.
W tym roku HR Kalinowa po raz pierwszy uprawia odmianę Jazzy na większym areale i małe ziemniaki z tego gospodarstwa trafią w tym roku do kilku sieci marketów. Z „Little Potatoes” będzie można zapoznać się oczywiście na Krajowych Dniach Ziemniaka w HR Kalinowa. Królową będzie odmiana Jazzy, ale też na poletkach będą pokazane w formie ciekawostki trzy inne tego typu odmiany. Trzeba bowiem podkreślić, że „Little Potatoes”, jako nowy kierunek produkcji ziemniaków rozwija się prężnie na całym świecie.
Marek Kalinowski
Jakie odmiany spełniają te wymienione przez Sławomira Przybyłka warunki? Obecnie w gospodarstwie uprawiane są dwie odmiany wczesne Colomba i Orchestra i dwie późne Gala i Melody. W testach są natomiast odmiany Laperle, Constance, Ranomi, Gioconda i Jazzy.
Nowa moda, nowy kierunek
Wróćmy do wspomnianej testowanej w HR Kalinowa Jazzy. Reprezentuje ona nowy segment produkcji ziemniaków jadalnych i nową modę konsumpcji. Jest to odmiana do produkcji tzw. „Little Potatoes” (albo „Baby Potatoes”). Ta odmiana jest już znana i na XXII Krajowych Dniach Ziemniaka została okrzyknięta najsmaczniejszą odmianą ziemniaka. Jej cechą szczególną jest, że wiąże pod krzakiem 50–60 małych ziemniaków, ale w plonach z hektara plonuje jak tradycyjne odmiany ziemniaka jadalnego. Jest gotowa do zbioru po 6 tygodniach od sadzenia i można ją przechowywać przez 9 miesięcy.
Odmiana Jazyy wiąże nawet 60 bulw pod krzakiem
Jazzy to mały ziemniak, który mocno rozpycha się na ziemniaczanym rynku. Z uwagi na swoje niepowtarzalne walory kulinarne, idealnie nadaje się do sałatek – typ kulinarny A, ponadto może być serwowany jako ziemniak gotowany w wodzie, na parze, gnieciony, pieczony na wszystkie sposoby. Bardzo łatwo przygotować go w kuchence mikrofalowej lub po prostu ugotować – wystarczy 12 min. Posiada gładką, niemal woskowaną skórkę, która po ugotowaniu jest prawie niezauważalna. Nawet po zbyt długim okresie gotowania jego struktura pozostaje niezmienna, nie rozpada się, nie ma problemów, że mniejsze ziemniaki w garnku będą rozgotowane a większe niedogotowane.
Jak podkreśla Sławomir Przybyłek „Little Potatoes” to kierunek produkcji wpisujący się idealnie w drugi człon hasła Krajowych Dni Ziemniaka. Polscy konsumenci praktycznie tego typu ziemniaków jeszcze nie znają, a jest on bardzo popularny i rozwijający się na całym świecie. W sieciach marketów były w Polsce pierwsze udane próby sprzedaży „Baby Potatoes”, mimo że te ziemniaki zdaniem Sławomira Przybyłka nie pochodziły z produkcji towarowej tego typu odmian, a raczej były to małe ziemniaki z odsortów.
W tym roku HR Kalinowa po raz pierwszy uprawia odmianę Jazzy na większym areale i małe ziemniaki z tego gospodarstwa trafią w tym roku do kilku sieci marketów. Z „Little Potatoes” będzie można zapoznać się oczywiście na Krajowych Dniach Ziemniaka w HR Kalinowa. Królową będzie odmiana Jazzy, ale też na poletkach będą pokazane w formie ciekawostki trzy inne tego typu odmiany. Trzeba bowiem podkreślić, że „Little Potatoes”, jako nowy kierunek produkcji ziemniaków rozwija się prężnie na całym świecie.
Marek Kalinowski