Bez względu na gatunek gleby, w każdej znajdują się różne rodzaje mikroorganizmów, które są niezbędne do przeprowadzania szeregu procesów glebowych, udostępniają również roślinom składniki pokarmowe, ograniczają rozwój patogenów glebowych i poprawiają strukturę gleby. Warunkują też obieg materii (cykliczne przechodzenie ze środowiska abiotycznego do organizmów żywych i z powrotem do środowiska abiotycznego). Zatem żyzna gleba, to gleba zasiedlona przez różne gatunki mikroorganizmów, m.in. bakterie właściwe, promieniowce, drożdże, bakterie amonifikacyjne, bakterie rozkładające fosforany i bakterie kwasu mlekowego oraz grzyby. Uczestniczą one głównie w przemianach materii organicznej, procesach rozkładu i ponownej syntezy, zwiększając zawartość trwałej próchnicy, czyli humusu.
Jak zwiększyć urodzajność gleby ?
Spośród mikroorganizmów glebowych najważniejsze są bakterie i grzyby, gdyż te grupy drobnoustrojów związane są z przepływem energii i obiegiem podstawowych pierwiastków w ekosystemach lądowych. Bakterie beztlenowe na przykład rozkładają celulozę i ligniny do cukrów prostych, które są z kolei utleniane przez bakterie tlenowe...