Roztwór saletrzano-mocznikowy (RSM) jest bardzo dobrym nawozem, ale kapryśnym. W czasie zimowego przechowywania może krystalizować. Po łagodnych zimach tych problemów nie ma, ale trzeba to wiedzieć. Nawóz jest bowiem produkowany w trzech wersjach stężenia: 28%, 30% i 32%. Przypominamy zatem właściwości chemiczne RSM związane z krystalizacją oraz to, jak rozcieńczać (ile wody dodać), aby z RSM o stężeniu np. 32% uzyskać RSM o stężeniu 30 lub 28%.
Krystalizacja jest ważną wadą nawozu
W przypadku wielu roztworów im wyższe jest ich stężenie, tym niższy punkt zamarzania, ale niestety im wyższe jest stężenie RSM, tym szybsza jest jego krystalizacja. RSM o stężeniu 32% krystalizuje już w temperaturze 0oC, a RSM o stężeniu 28% (gotowy do przechowywania i stosowania) krystalizuje dopiero w temperaturze minus 17oC.
Krystalizacja jest ważną wadą tego nawozu. Nie powoduje ona straty wartości nawozowej, ale może pogorszyć wartość użytkową. Przy mroźnej zimie i nagłym ruszeniu wiosny przygotowanie stężonego RSM do szybkiej aplikacji może być dużym problemem. Do przywrócenia nawozu do fazy płynnej potrzeba trochę czasu.
Ze względu na...
Krystalizacja jest ważną wadą tego nawozu. Nie powoduje ona straty wartości nawozowej, ale może pogorszyć wartość użytkową. Przy mroźnej zimie i nagłym ruszeniu wiosny przygotowanie stężonego RSM do szybkiej aplikacji może być dużym problemem. Do przywrócenia nawozu do fazy płynnej potrzeba trochę czasu.
Ze względu na...