Podstawowym wskaźnikiem, który determinuje jakość gleb i decyduje o ich właściwościach jest zawartość materii organicznej. Optymalna zawartość tego komponentu glebowego stabilizuje nie tylko strukturę gleby, poprawia kompleks sorpcyjny gleby, ale także zmniejsza jej podatność na degradację, erozję, zakwaszenie oraz utratę związków mineralnych azotu i fosforu.
Próchnica sorbuje 30 razy więcej składników pokarmowych niż koloidy
Zasadniczą funkcję w sorbowaniu lub wymywaniu składników pokarmowych odgrywa kompleks sorpcyjny gleby, który tworzą mineralne i organiczne składniki stałej fazy gleby, przeważnie minerały ilaste (np. illit) i materia organiczna wraz z humusem (kwasy huminowe, kwasy fulwowe, huminy). Wymienione swoiste związki próchniczne stanowią organiczną część składową kompleksu sorpcyjnego, a ich pojemność sorpcyjna w miligramorównoważnikach (300–1400 meq/100 g) przewyższa nawet 12 razy pojemność części mineralnej. To sprawia, że próchnica może odpowiadać aż za 70% całkowitej pojemności sorpcyjnej gleby i wykazuje nawet 30 razy większą pojemność niż koloidy mineralne.
Próchnica glebowa ma zatem zn...