StoryEditorKukurydza

W jaki sposób przyśpieszyć rozkład resztek pożniwnych kukurydzy?

07.11.2022., 11:11h
Resztki pożniwne to korzenie i słoma, które stanowią dużą wartość nawozową, ale przede wszystkim dostarczają glebie i organizmom glebowym materię organiczną, z której może powstać próchnica. Nabiera właśnie tempa zbiór kukurydzy na ziarno, po której pozostaje nawet kilkanaście ton/ha cennych resztek pożniwnych.

Trzeba je mądrze zagospodarować, to znaczy tak, aby nie były problemem dla rośliny następczej, nie prowadziły do wyczerpania azotu N-mineralnego i aby zawarte w słomie składniki pokarmowe dobrze służyły uprawom w zmianowaniu.

Przyśpieszanie rozkładu słomy dodatkami, azotem czy wapnem jest ważne i celowe, ale olbrzymi wpływ na tempo rozkładu ma przygotowanie masy słomy do przyorania (przemieszania) i głębokość orki. Często w tym zakresie są popełniane błędy. Przede wszystkim słoma powinna być jak najmocniej rozdrobniona, potem przemieszana z glebą i przyorana, ale niezbyt głęboko (oczywiście w systemie uprawy płużnej).

Jak działają bakterie rozkładające resztki pożniwne?

Bakterie celuloityczne rozkładające resztki wykorzystują azot ze słomy, a następnie azot mineralny z gleby. Aby zapobiec właśnie biologicznemu związaniu azotu glebowego zaleca się dokarmić bakterie azotem nawozowym, ale ten bardzo podrożał. Raczej nikt nie będzie żywił bakterii azotem mineralnym, ale w gospodarstwach zajmujących się chowem zwierząt warto do tego celu wykorzystać gnojówkę lub gnojowicę. W przypadku słomy kukurydzianej stosunek azotu do węgla nie jest tak sze...

Pozostało 78% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 23:01