Wapnowanie gleb jest zatem niezbędnym elementem w uprawie warzyw i powinno się je wykonywać minimum co 4 lata. Świeże wapnowanie jednak źle znoszą: pomidor, marchew, groch, seler, cebula, burak ćwikłowy i ogórek, dlatego gatunki te zaleca się uprawiać w drugim roku po tym zabiegu.
Szybkie regulowanie odczynu gleby szkodzi rośliną
Trzeba pamiętać, że zbyt szybkie regulowanie odczynu gleb pod uprawę warzyw szkodzi nie tylko roślinom, ale przede wszystkim mikroorganizmom glebowym, sprzyja też uwstecznianiu się np. fosforu w glebie, osłabia pobieranie wielu składników pokarmowych, np. większości mikroelementów, przyspiesza rozkład materii organicznej. Z tego powodu zaleca się wapnowanie częste, ale małymi dawkami, tak aby uzupełnić w glebie straty wapnia pobranego z plonami roślin i wymytego. Szacuje się, że w ciągu roku wymywa się przez opad atmosferyczny nawet 200 kg CaO/ha. W dodatku, im jednorazowo zastosuje się większą dawką wapna, tym więcej wapnia ulega wymyciu z gleby.
Optymalny odczyn to taki parametr żyzności gleby, który pozwala na danej glebie akumulować glebową materię organiczną, czyli sprzyja procesom humifik...