Zakwaszenie użytków zielonych, podobnie jak na gruntach ornych, ogranicza produkcję roślinną. Wapnowanie łąk i pastwisk jest konieczne, gdy wartość pH w KCl w wierzchniej warstwie gleby spadnie poniżej 5,0–5,5. Zalecanym terminem wapnowania użytków zielonych jest późna jesień.
Zakwaszenie gleb nie pozostaje bez wpływu na jakość wód konsumpcyjnych
Utrzymywanie zakwaszonych gleb w gospodarstwie sprawia, że stosowanie nawozów mineralnych przestaje być efektywne, a każde zwiększanie ich dawek nie przekłada się na wzrost plonów roślin. Zakwaszenie gleb nie pozostaje też bez wpływu na jakość wód konsumpcyjnych. Takie pierwiastki jak mangan, glin, żelazo, wapń, magnez oraz metale ciężkie (ołów, kadm, miedź) mogą wskutek zakwaszenia przedostawać się z gleby do wody i pogarszać jakość wód, co nie pozostaje bez konsekwencji dla zdrowia ludzi i zwierząt. Na przykład, wysokie stężenie glinu w wodzie pitej powoduje biegunki, wymioty, wysypki na skórze i ból stawów. Podniesienie odczynu gleby jest zatem konieczne nie tylko dla profilaktyki zdrowia roślin, ale też ludzi i zwierząt.
Jedynym słusznym rozwiązaniem w tej sytuacji jest zw...