2 mld pomidorów od 150 rolników. Skąd Pudliszki biorą surowiec?Paulina Janusz-Twardowska
StoryEditorUprawa

2 mld pomidorów od 150 rolników. Skąd Pudliszki biorą surowiec?

07.09.2024., 13:30h

Trwają zbiory pomidorów w wielkopolskich Pudliszkach. Praca wre dzięki 150 lokalnym gospodarzom. Producenci zakładają, że dostarczą do fabryki popularnego ketchupu łącznie nawet 2 mld pomidorów.

Mniejsze zbiory pomidorów w Polsce

Wielkopolscy plantatorzy pomidorów spodziewali się, że tegoroczne zbiory będą mniejsze niż zakładali, a to wszystko przez trudne warunki atmosferyczne m.in. gradobicia.

Zbiory pomidorów w Pudliszkach

W Pudliszkach znajduje się fabryka marek Pudliszki oraz Heinz, w których szacuje się, że w tym roku w zakładzie przetworzone zostaną nawet 2 mld pomidorów. W zbiorach bierze udział ok. 150 lokalnych gospodarzy i 70 kombajnów.

Gospodarstwa, z których pochodzą warzywa, znajdują się promieniu ok. 30 km od fabryk.

Jakie obowiązki mają dostawcy ketchupu do Pudliszek?

Dostawcy ketchupu do Pudliszek prowadzą szczegółowe książeczki pola, odnotowując w nich wszystkie informacje związane z daną uprawą dot. stosowanych nawozów, środków ochrony roślin, wszelkich zabiegów uprawowych oraz badań.

A to wszystko w celu zachowania odpowiedniej jakości produktów oraz zgodności z normami i standardami branżowymi.

– Współpraca z regionalnymi farmami leży u podstaw funkcjonowania fabryki Kraft Heinz. Polscy rolnicy dostarczają nam nie tylko najlepsze warzywa i owoce, ale też cenną wiedzę, dzięki czemu w Pudliszkach od ponad 100 lat powstają produkty najwyższej jakości. Wspieramy polskie rolnictwo, równocześnie zapewniając najwyższą świeżość i autentyczny smak produktów Heinz i Pudliszki – mówi Wojciech Roesler, Operations Manager, szef fabryki Kraft Heinz Polska.

Jak wyglądają zbiory pomidorów?

Jak się okazuje, pomidory, które są produkowane z przeznaczeniem do produkcji soku oraz ich niewielka część przeznaczona do przetworzenia na koncentrat, są zbierane ręcznie.

– Zbiór ręczny jest niezwykle wymagającym zajęciem. Jeden pracownik może zebrać od 500 do 800 kg owoców w ciągu 8 godzin, w zależności od plonu i wielkości owoców. Zbiór mechaniczny jest bardziej wydajny, ale również wymaga zaangażowania wielu pracowników. Największe kombajny, obsługiwane przez zespół 8 osób, mogą zebrać do 20 000 kg pomidorów na godzinę. Mniejsze kombajny, z załogą 4-5 osób, zbierają około 5 000 kg na godzinę – informuje producent.

Przeczytaj również:

image
Uprawa

300 ha pomidorów - czy to się opłaca? Jakie są problemy? [WIDEO]

Oprac. Justyna Czupryniak

Źródło: inf. pras. Pudliszki i Heinz

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. wrzesień 2024 15:06