Rolniczka z Potworowa: musieliśmy zwiększyć skalę produkcji, inaczej nie utrzymalibyśmy się na rynku,
Izabela Smagowska z Potworowa (pow. przysuski) gospodaruje na 13 ha. Główną produkcję stanowi uprawa papryki w tunelach foliowych, a także uprawa rabarbaru i papryki w gruncie. Na pozostałym areale zasiewane są zboża.
– Powiększyliśmy areał uprawy papryki w tunelach do 1,6 ha. Byliśmy zmuszeni do zwiększenia skali produkcji, inaczej nie utrzymalibyśmy się na rynku, gdyż ceny papryki od 10 lat się nie zmieniały, a koszty produkcji rosły – mówi Izabela Smagowska, rolniczka należąca do Mazowieckiej Izby Rolniczej w rozmowie z "Tygodnikiem Poradnikiem Rolniczym".
Rolniczce udało się uzyskać dofinansowanie w ramach PROW na budowę nowych tuneli foliowych.
Rok 2022 był dobry dla producentów papryki
– Obecny rok był pierwszym od wielu lat dość dobrym dla producentów papryki. Plony były wysokie, nie było problemów z przymrozkami. Ceny papryki w skupie też były zadowalające w przedziale od 4,5 do 5,5 zł za kg, w przypadku papryki czerwonej klasy premium. Dlatego, pomimo wysokich kosztów i problemów z dostępnością siły roboczej oceniam ten rok na plus – dodaje Izabela Smagowska.
Jak wskazuje, koszty produkcji rosną głównie ze względu na wysokie ceny nawozów i paliwa oraz bardzo wysokie stawki, jakie rolnicy muszą zapłacić pracownikom.
Ile można zarobić na papryce certyfikowanej?
Wyprodukowaną przez siebie paprykę sprzedają w lokalnych skupach, choć głównie współpracują z jednym skupem, gdzie premiowana jest papryka z certyfikatem Global G.A.P, a taki posiada gospodarstwi Izabeli Smoagowskiej. Jest to certyfikat wymagany głównie przez wielkie sieci handlowe.
– W naszym przypadku jest to certyfikat grupowy przyznany wybranym gospodarstwom z naszego terenu, który jest znany jako polskie zagłębie paprykowe. Nawet 15 groszy więcej za 1 kg papryki certyfikowanej przy całorocznej sprzedaży ma dla nas duże znaczenie – dodaje Izabela Smagowska.
Dodatkowy przychód z rabarbaru
Rabarbaru uprawiamy ok. 1,2 ha i sprzedajemy głównie do marketów za pośrednictwem okolicznych skupów, ale również na przemysł. Zwłaszcza rabarbar z późniejszych zbiorów trafia na przemysł, czyli ten zbierany pod koniec maja – powiedziała Izabela Smagowska.
Andrzej Rutkowski
Fot. Seminis, zdjęcie ilustracyjne