StoryEditornawożenie

Większej zawartości glutenu służy dokarmianie kłosa

18.04.2021., 21:04h
W strategii nawożenia azotowego zbóż, a pszenic jakościowych w szczególności, z góry trzeba założyć poziom nawożenia azotem i pozostałymi składnikami pokarmowymi pod zakładany plon.

Co prawda przy założonym stosowaniu azotu w ilości do 120 kg N/ha nie ma sensu dzielić azotu na trzy dawki bo obniży to plon, to faktem jest, że ta trzecia dawka wyraźnie poprawia zawartość białka i glutenu.

Inna koncentracja białka w okresie suchym i mokrym

Poziom glutenu w ziarnie zbóż jest wartością zakodowaną w genach odmian, ale ulega w praktyce sporym wahaniom i te parametry podkręci w ziarnie aplikacja azotu w czasie kłoszenia. Jakość ziarna pszenicy zależy od szybkości akumulacji azotu i węglowodanów w wypełniającym się ziarniaku. Pamiętajmy, że w latach suchych reakcja plonotwórcza pszenicy na nawożenie azotem jest niska, a redystrybucja azotu z organów wegetatywnych do ziarna przyspiesza, a tym samym zawartość białka w ziarnie i tak będzie dobra.

Natomiast w sezonach mokrych nawożenie azotem zwiększa plon ziarna i dzielenie dawki na więcej porcji jest bardziej uzasadnione. W takich warunkach może dojść do mniejszej koncentracji białka i właśnie wtedy znaczenia nabiera korekta nawożenia azotem z dawką na kłos, dla jakości.

Dlaczego zastosować nawet dwie dawki azotu?

Jak dokarmiać kłosy w praktyce? W zaleceniach intensywn...

Pozostało 67% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 06:36