Co prawda przy założonym stosowaniu azotu w ilości do 120 kg N/ha nie ma sensu dzielić azotu na trzy dawki bo obniży to plon, to faktem jest, że ta trzecia dawka wyraźnie poprawia zawartość białka i glutenu.
Inna koncentracja białka w okresie suchym i mokrym
Poziom glutenu w ziarnie zbóż jest wartością zakodowaną w genach odmian, ale ulega w praktyce sporym wahaniom i te parametry podkręci w ziarnie aplikacja azotu w czasie kłoszenia. Jakość ziarna pszenicy zależy od szybkości akumulacji azotu i węglowodanów w wypełniającym się ziarniaku. Pamiętajmy, że w latach suchych reakcja plonotwórcza pszenicy na nawożenie azotem jest niska, a redystrybucja azotu z organów wegetatywnych do ziarna przyspiesza, a tym samym zawartość białka w ziarnie i tak będzie dobra.
Natomiast w sezonach mokrych nawożenie azotem zwiększa plon ziarna i dzielenie dawki na więcej porcji jest bardziej uzasadnione. W takich warunkach może dojść do mniejszej koncentracji białka i właśnie wtedy znaczenia nabiera korekta nawożenia azotem z dawką na kłos, dla jakości.
Dlaczego zastosować nawet dwie dawki azotu?
Jak dokarmiać kłosy w praktyce? W zaleceniach intensywn...