StoryEditorWiadomości z branży

Windsar 250 EC – nowy regulator wzrostu zbóż

30.05.2019., 14:05h
Windsar 250 EC to nowy regulator wzrostu roślin w ofercie CIECH Sarzyna. Ten uniwersalny retardant posiada rejestrację w podstawowych gatunkach zbóż, jest elastyczny w stosowaniu oraz ekonomiczny.  

Produkt jest w formie płynnego koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, zawierający substancję aktywną – trineksapak etylu (250 g/l). Substancja czynna produktu jest przez rolników znana. Czym cechuje się oparta o nią nowość w ofercie CIECH Sarzyna? Firma podkreśla, że środek działa systemicznie i jest pobierany głównie przez liście i źdźbła zbóż, a następnie przenoszony do tkanek merystematycznych, zapobiegając nadmiernemu wydłużaniu się międzywęźli. Nie powoduje redukcji długości korzeni i masy rośliny, a skrócenie i usztywnienie źdźbeł zbóż zapobiega wyleganiu łanu.

Nowy regulator wzrostu w ofercie CIECH Sarzyna charakteryzuje się szerokim zakresem stosowania, wspierając rozwój pszenicy ozimej, jęczmienia ozimego, żyta ozimego, pszenżyta ozimego, jęczmienia jarego oraz owsa siewnego. Dzięki długiemu okresowi aplikacji, jest elastyczny w stosowaniu.

Windsar 250 EC w zbożach jarych można stosować w dawce 0,4 l/ha, natomiast w zbożach ozimych od 0,3 do 0,6 l/ha. Należy pamiętać o tym, że konkretna dawka produktu dla poszczególnych gatunków zbóż określona jest w etykiecie stosowania.


Jak podkreśla Jacek Skwira, dyrektor Marketingu Strategicznego i Zarządzania Portfelem Produktów w biznesie agro Grupy CIECH – intensywność działania tego środka zależy od fazy rozwojowej rośliny uprawnej, odmiany, stanowiska oraz warunków atmosferycznych. Najsilniejszemu skróceniu ulegają międzywęźla intensywnie wydłużające się w okresie stosowania środka. Warto wiedzieć, że odmiany genetycznie wysokie reagują na działanie środka silniejszym skróceniem międzywęźli. 


Marek Kalinowski
Za informacją CIECH Sarzyna

Warszawa
4°C
Zachmurzenie duże
wi_00
pt.
wi_00
9°C
2°C
sob.
wi_00
6°C
-1°C
niedz.
wi_00
10°C
-1°C
pon.
wi_00
6°C
-4°C
wt.
wi_00
8°C
-4°C
13. marzec 2025 21:02