StoryEditorwiadomości z branży

Wykorzystanie bakterii w rolnictwie - na co warto zwrócić uwagę?

23.03.2023., 08:03h
W ostatnich dniach lutego firma Wialan Langer i Wiatr zorganizowała w Jasionce koło Rzeszowa oraz Chęcinach w pobliżu Kielc, konferencje dla rolników. Licznie przybyli widzowie wysłuchali szeregu przygotowanych dla nich prezentacji. Relacje z tych wydarzeń rozpoczynamy od garści informacji dotyczących wykorzystania bakterii w rolnictwie.

Bakterie glebowe mogą pomóc rolnikom ograniczyć koszty nawożenia

Dr inż. Sabina Łukaszewicz-Chrzan z SMP Agro na wstępie przypomniała, że polityka rolna UE zmusza do szukania alternatyw dla wycofywanych substancji czynnych. Także wysokie ceny nawozów mineralnych są impulsem do stosowania takich elementów agrotechniki, które pozwalają oszczędzić na nawożeniu, prowadząc przy tym racjonalną produkcję roślinną osiągając przy tym zadowalający plon.

Rozwiązaniem tych problemów są bakterie – mówi Sabina Łukaszewicz-Chrzan. – Współpraca roślin z różnego rodzaju mikroorganizmami, bakteriami i grzybami, niesie bowiem wiele korzyści.

I tak, bakterie asymilując azot z atmosfery i przyczyniając się do udostępniania form fosforu niedostępnych dla roślin, podnoszą produktywność. Pobudzając metabolizm i stymulując układ odpornościowy roślin, zwiększają ich odporność na czynniki stresowe. Stymulują wzrost systemu korzeniowego.

Bakterie mogą też tworzyć niekorzystne warunki dla rozwoju różnego rodzaju patogenów – wyjaśnia Sabina Łukaszewicz-Chrzan. – Są nawet w stanie zniechęcać szkodniki do zasiedlania roślin i żerow...

Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 17:33