Na powierzchni 100 ha dominują gleby III i IV klasy. Główne uprawy to pszenica ozima i rzepak ozimy oraz burak cukrowy. Od 2016 r. gospodarstwo współpracuje z firmą Syngenta, która wspólnie z gospodarzem zakłada doświadczenia i zaprasza rolników do ich zwiedzania w ramach stałych spotkań na Polach Klasy S.
Ogólny stan upraw ozimych jest bardzo dobry
9 marca odwiedziliśmy Pola Klasy S w Kostrogaju, aby wspólnie z Januszem Malanowskim i Przemysławem Urbaniakiem – ekspertami technicznymi Syngenta – przyjrzeć się budzącym się roślinom rzepaku ozimego i zbóż ozimych. Jaki jest zatem stan ozimin? Czy mróz wyrządził straty? Jakie zabiegi wykonano w tych uprawach od jesieni i jakie są planowane wczesną wiosną?
– W tej lokalizacji w lipcu i sierpniu 2021 r. mieliśmy bardzo dużą ilość opadów, sumarycznie to aż 400 mm – mówi Janusz Malanowski. – Był to opad prawie całoroczny i miał wpływ na pewne komplikacje przy siewie rzepaku. Siew pszenic był wykonany już w warunkach komfortowych.
Ogólny stan upraw ozimych jest bardzo dobry. Gołym okiem widać, że zima nie wyrządziła strat. Mimo minusowych temperatur w nocy i kilku stopni na plusie w ...