Łamliwość po ocenie porażenia i przekroczeniu progu szkodliwości ograniczamy pierwszym wiosennym zabiegiem fungicydowym. Ważne jest przy tym, aby nie ograniczać ilości cieczy roboczej. Musi być jej tyle, aby spłynęła po pochwach i dotarła do przestrzeni między pochwą, a źdźbłem, czyli raczej nie mniej niż 250 l/haMarek Kalinowski
Łamliwość źdźbła zbóż i traw, to jedna z chorób zaliczana do płodozmianowych i jedna z najgroźniejszych zarazem. Jednak nie tylko błędy w płodozmianie i czasami świadomy wysoki udział zbóż w uprawie są przyczyną nasilenia choroby.
Łamliwość źdźbła zbóż dotyka także pszenice uprawiane w urozmaiconym płodozmianie i na dobrych glebach, bowiem dla sprawcy choroby najważniejszy jest przebieg pogody. A łamliwość lubi długie, ciepłe, deszczowe jesienie i mocniej atakuje zboża siane wcześnie. Generalnie przebieg pogody od jesieni do teraz jej sprzyjał. Jest wilgotno, a to dla niej najważniejsze.
- Jak zapobiegać łamliwości źdźbła zbóż i traw?
- Co sprzyja łamliwości źdźbła zbóż?
- Jak rozprzestrzenia się grzyb łamliwości źdźbła?
-
Kiedy pojawiają się objawy chorobowe łamliwości źdźbła zbóż?
-
Jak wygląda grzyb łamliwości źdźbła?
-
Jakiego typu grzyby inicjują rozwój łamliwości źdźbła zbóż?
-
Co pomoże w ograniczeniu sprawców łamliwości źdźbła zbóż?
-
Kiedy stosować ochronę chemiczną?
Co sprzyja łamliwości źdźbła zbóż?
Rozwojowi sprawców łamliwości źdźbła zbóż sprzyja duża wilgotność, ciężkie gleby, niewłaściwe zmianowanie i przenawożenie azotem. Chorobę częściej obserwujemy na glebach ciężkich i zasadowych, dlatego z zabiegów agrotechnicznych ograniczających chorobę jes...