Największe szkody wyrządza zwykle w uprawie pszenicy i żyta. Pamiętajmy jednak, że rdza obserwowana na życie, to rdza brunatna żyta – sprawcą też jest grzyb tzw. rdzawnikowy (Puccinia recondita f.sp. secalis).
Co sprzyja rozwojowi rdzy brunatnej pszenicy?
Rdzę brunatną można obserwować we wszystkich fazach rozwojowych roślin. Już jesienią i wczesną wiosną na liściach występują pojedyncze tzw. uredinia rdzy brunatnej pszenicy. W tych okresach nie jest jeszcze groźna. Jednak po łagodnej zimie i wiosennym ociepleniu uderzy z całym impetem. Niestety, jeżeli objawy rdzy były widoczne jesienią, to po tegorocznej zimie sprawca nie zginął i z całą pewnością w dużym nasileniu będziemy go obserwować w końcu czerwca i w lipcu.
Według naukowców z IOR – PIB w Poznaniu rdza brunatna pszenicy jest chorobą dwudomową, ale w warunkach Europy Środkowej rozwija się z pominięciem żywiciela pośredniego (podobnie rdza brunatna żyta). Zimuje w naszych warunkach w postaci grzybni i urediniów na oziminach, samosiewach i różnych trawach łąkowych. Urediniospory rdzy brunatnej pszenicy łatwo przenoszą się z prądami powietrza na bardzo duże odległości r...