Tak może wyglądać zawirusowany jęczmień ozimy wiosną. Plantacji pomogą szybkie dawki startowe nawozów i dokarmianie, ale znaczną część potencjału plonowania z jesieni utracimy bezpowrotnie. Jedynym ratunkiem jest ograniczanie mszyc jesieniąMarek Kalinowski
StoryEditorUprawa

Jak zmniejszyć ryzyko zawirusowania zbóż żółtą karłowatością jęczmienia?

05.10.2024., 09:00h

Wektory wirusa żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV), czyli mszyce infekcyjne, są coraz większym problemem we wszystkich zbożach ozimych. Zawirusowaniu zbóż ozimych sprzyjają wczesne siewy, a upalne suche lata i długie ciepłe jesienie powodują namnażanie mszyc będących wektorami wirusów.

Jak kontrolować żółtą karłowatość jęczmienia? Jak zmniejszyć ryzyko zawirusowania?

Bardzo ważna jest przemyślana agrotechnika wspomagana uprawą odmian odpornych na wirusa. Najważniejsze jest jednak chemiczne ograniczanie mszyc. Z tym zawsze były problemy w jęczmieniu, ale, jak niedawno pisaliśmy, czasowe zezwolenie na stosowanie jesienią w jęczmieniu uzyskał Karate Zeon 050 CS.

Czy w Polsce jest wirus G jęczmienia?

W Polsce największe zagrożenia dla upraw zbóż ozimych, w tym głównie jęczmienia i pszenicy, stanowią wirus żółtej karłowatości jęczmienia (barley yellow dwarf virus, BYDV) oraz wirus karłowatości pszenicy (wheat dwarf virus, WDV).

Nowym zagrożeniem w Polsce jest wiru...

Pozostało 83% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. październik 2024 09:02