Objawy rynchosporiozy występują głównie na blaszkach oraz pochwach liściowych i tylko czasami, przy dużej presji, mogą wystąpić na plewach i ościach kłosów. Obwódka otaczająca plamy rynchosporiozy w jęczmieniu ma barwę brunatną i jest ząbkowana. U innych gatunków jest ona w kolorze plam, z którymi się zlewaMarek Kalinowski
Największemu porażeniu rynchosporiozą zbóż ulega jęczmień ozimy, potem jęczmień jary, kolejno żyto i pszenżyto. Choroba występuje głównie w warunkach chłodnej, wilgotnej pogody i bardzo lubi gęste łany jęczmienia.
- Kiedy są widoczne pierwsze objawy rynchosporiozy?
- W jaki sposób przenosi się rynchosporioza zbóż?
- Co ma znaczenie w ograniczaniu rynchosporiozy?
- Jakie czynniki sprzyjają rozwojowi rynchosporiozy?
- W którym miejscu rośliny widoczne są objawy rynchosporiozy?
- Z którą chorobą łatwo pomylić rynchosporiozę?
- Co się dzieje z uprawą zaatakowaną przez rynchosporiozę?
- Jakie są progi szkodliwości dla rynchosporiozy w uprawie jęczmienia?
Kiedy są widoczne pierwsze objawy rynchosporiozy?
Pierwsze objawy choroby mogą być widoczne w jęczmieniu już jesienią. Są one bardzo charakterystyczne. Plamy są ograniczone ciemną obwódką. Na życie i pszenżycie obwódka jest w kolorze plam.
W jaki sposób przenosi się rynchosporioza zbóż?
Rynchosporioza zbóż przenosi się z zakażonym materiałem siewnym. Źródłem zakażenia są też resztki pożniwne i samosiewy zbóż. Dlatego czynnikiem mocno zwiększającym ryzyko porażenia rynchosporiozą zbóż jest uprawa jęczmienia jako przedplonu dla zbóż, a jeszcze gorzej dla jęczmienia, oraz uprawa odmian podatnych na chorobę. Pamiętajmy też, że im gęstszy jest łan i im wyż...