Rynchosporioza zbóż: jakie objawy? Kiedy pryskać?Marek Kalinowski/Canva
StoryEditorUprawa

Rynchosporioza zbóż: jakie objawy? Kiedy pryskać?

02.04.2025., 08:00h

Rynchosporioza zbóż powoduje poważne uszkodzenia wschodzącego łanu, obniżając plon. Jakie zabiegi agrotechniczne wykonywać, by zapobiegać jej występowaniu?

Który gatunek zbóż jest najbardziej zagrożony porażeniem rynchosporiozą zbóż?

Najbardziej zagrożonym gatunkiem na porażenie rynchosporiozą zbóż, której sprawcą jest grzyb Rhynchosporium secalis jest jęczmień ozimy. W dalszej kolejności łupem sprawcy jest jęczmień jary, żyto i pszenżyto. Choroba występuje głównie w warunkach chłodnej i wilgotnej pogody.

Warto w tym miejscu przypomnieć, że wiele obszarów rolniczych jesienią ub.r. było dotkniętych powodzią. IOR – PIB w Poznaniu oceniał wpływ tego czynnika na stan fitosanitarny roślin i ostrzegał, że w zasiewach jęczmienia, żyta i pszenżyta należy spodziewać się w tym sezonie znacznie większej presji sprawcy rynchosporiozy zbóż.

Zobacz też: Najbardziej zagrożony jęczmień. Jak chronić zboża ozime jesienią?

Ciemna obwódka na zbożach - to rynchosporioza zbóż

Rynchosporioza zbóż zwana jest także plamistością obwódkową zbóż. Nazwa wynika z bardzo charakterystycznej ciemnej obwódki, ale jest ona bardzo wyraźna (brązowa) tylko na liściach jęczmienia. Na życie i pszenżycie obwódka jest jasna, zlewa się z kolorem plam. Choroba przenosi się z zakażonym materiałem siewnym. Źródłem zakażenia są też resztki pożniwne i samosiewy zbóż. Dlatego czynnikiem mocno zwiększającym ryzyko porażenia rynchosporiozą zbóż, jest uprawa jęczmienia jako przedplonu dla zbóż, a jeszcze gorzej dla jęczmienia oraz uprawa odmian podatnych na chorobę. Pamiętajmy też, że im gęstszy jest łan i im wyższymi dawkami azotu jest nawożony, tym ryzyko porażenia rynchosporiozą jest większe.

Jak uniknąć wystąpienia rynchosporiozy zbóż?

Z tych powodów duże znaczenie w ograniczeniu choroby ma staranna agrotechnika i właściwy płodozmian. Podstawą takiej agrotechnicznej prewencji jest ograniczanie nadmiernego udziału zbóż w strukturze zasiewów oraz zachowanie kilkuletniej przerwy w uprawie jęczmienia na tym samym polu. Ważne jest staranne przyoranie resztek pożniwnych, niszczenie samosiewów i zrównoważone nawożenie (unikanie przenawożenia azotem i zwiększanie dawek nawozów fosforowych i potasowych. Istotne jest unikanie siewu jęczmienia jarego w sąsiedztwie jęczmienia ozimego. Nasileniu choroby sprzyja zbyt wczesny siew jęczmienia ozimego i tego należy unikać.

Jaka temperatura sprzyja rozwojowi rynchosporiozy zbóż?

Rozwojowi choroby sprzyjają rosy, duża częstotliwość opadów, temperatura 10–20°C i wysoka wilgotność względna na poziomie 80%. Choroba może być przyczyną znacznych spadków plonu. Czas inkubacji rynchosporiozy w temperaturze 15°C wynosi ok. 13 dni. Rynchosporioza zbóż występuje we wszystkich fazach rozwojowych, głównie w jęczmieniu ozimym, ale także w jęczmieniu jarym, życie i pszenżycie ozimym.

W okresie wegetacji grzyb rozprzestrzenia się poprzez zarodniki konidialne przenoszone przez deszcz i wiatr, a infekcja zachodzi przez kutikulę liści. Rozwojowi rynchosporiozy najbardziej sprzyja chłodna i wilgotna pogoda z częstymi opadami deszczu. Straty w plonie jęczmienia ozimego z powodu porażenia rynchosporiozą mogą sięgać 30%, a ziarno jest wtedy znacznie gorszej jakości. To oczywiście skrajna sytuacja, a rynchosporioza nie jest najgroźniejszą chorobą jęczmienia.

Jak wygląda rynchosporioza zbóż na liściach jęczmienia?

O ile wiele chorób zbóż można w rozpoznawaniu pomylić, to rynchosporioza zbóż na liściach jęczmienia powoduje typowe i wyraziste objawy. Pierwsze plamy mogą być zauważalne już jesienią, ale w większym stopniu widoczne są dopiero wiosną na młodych liściach. Jesienią z uwagi na wczesny siew objawy porażenia najczęściej zauważymy właśnie na jęczmieniu ozimym.

Objawy choroby występują głównie na blaszkach liściowych i pochwach liściowych, a czasami także na plewach i ościach kłosów. Na początku są to owalne, eliptyczne lub soczewkowate, wodniste, niebieskozielone, stalowozielone lub szarobiaławe plamy, długości od 1 do 2 cm. Wraz z rozwojem porażenia środek plam przybiera barwę słomkową, białoszarą lub jasnobrązową i na liściach jęczmienia pojawia się bardzo wyraźna brunatna obwódka odgraniczająca część porażoną od zdrowej. W miarę rozwoju choroby plamy się powiększają a obwódka staje się ząbkowana. Przy silnym porażeniu plamy łączą się, a liście przedwcześnie zamierają.

image
Czasami, chociaż bardzo rzadko, rynchosporioza dociera aż na kłos i objawy można obserwować na plewach i ościach kłosów
FOTO: Marek Kalinowski

Jak zaznaczyłem, brunatna obwódka jest bardzo wyraźna na liściach jęczmienia, a dodatkowo wokół niej pojawia się chlorotyczny ząbkowany pierścień. Na liściach pszenżyta i żyta uszkodzona tkanka nie jest tak wyraźnie odgraniczona od zdrowej, a jasnobrązowa obwódka jest słabiej zaznaczona, bo praktycznie zlewa się z plamami tej samej barwy. U tych gatunków plamy mogą być koloru jasnobrązowego lub słomkowego z występującym czasami współśrodkowym strefowaniem. Jak podaje literatura, na życie obwódki nie ma, bo kolorystycznie zlewa się z plamą.

image
Obwódka otaczająca plamy rynchosporiozy na liściach jęczmienia jest wyraźnie ząbkowana, barwy brunatnej. U pszenżyta obwódka jest w kolorze plam, z którymi się zlewa
FOTO: Marek Kalinowski

Z jakimi chorobami można pomylić rynchosporiozę zbóż?

Oczywiście są to opisy opracowane przez naukowców z Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. Każdy inaczej interpretuje barwy i odcienie barw, ale z całą pewnością tylko przy dużym porażeniu roślin kilkoma chorobami jednocześnie objawy rynchosporiozy moglibyśmy pomylić. A z czym możemy właśnie pomylić? Obserwując objawy początkowe, czyli owalne plamy jeszcze przed pojawieniem się obwódki, możemy pomylić rynchosporiozę z:

  • brunatną plamistością liści,
  • septoriozą paskowaną liści,
  • fuzariozą liści.

W literaturze naukowej można znaleźć informacje, że najgroźniejsze jest porażenie przez sprawcę rynchosporiozy zbóż nasady liści, które prowadzi zwykle do przedwczesnego obumierania całych liści. Dolne liście są najczęściej i najsilniej infekowane, ale może także dojść do porażenia liścia flagowego i kłosów. W warunkach sprzyjających rynchosporioza zbóż rozwija się szybko, powodując znaczną utratę aparatu asymilacyjnego.

image
Do największych strat dochodzi, kiedy rynchosporioza silnie porazi nasadę liści. Nawet takie punktowe porażenie w tym miejscu odcina pozostałą część liścia. Zgromadzone w nim asymilaty i składniki pokarmowe już nie dotrą do ziarniaka
FOTO: Marek Kalinowski

Występowanie rynchosporiozy, co podkreślałem na początku, ogranicza przede wszystkim właściwy płodozmian, staranna uprawa, zrównoważone nawożenie i siew zaprawionym materiałem ziarna kwalifikowanego. Ważna w ograniczaniu jest też uprawa odmian o większej odporności. Warto zwrócić uwagę na ten czynnik, porównując charakterystyki odmian zbóż.

Kiedy zastosować śor w walce z rynchosporiozą zbóż?

Decyzja o chemicznej ochronie musi być podyktowana względami ekonomicznymi po przekroczeniu progu szkodliwości, a więc po wnikliwej lustracji łanu. Autorzy „Poradnika sygnalizatora ochrony zbóż” zalecają, aby w tym celu wiosną w fazie krzewienia (BBCH 21–29) oraz od fazy 1 kolanka do końca fazy strzelania w źdźbło (BBCH 31–39) prowadzić obserwacje na plantacjach zbóż, obserwując po przekątnej pola 50 roślin i analizować na obecność charakterystycznych plam na liściach wywołanych przez sprawcę choroby.

Progiem szkodliwości ze strony rynchosporiozy w jęczmieniu, życie i pszenżycie jest:

  • w fazie krzewienia (BBCH 21–29) – 15−20% powierzchni liści z objawami choroby;
  • w fazie strzelania w źdźbło (BBCH 30–39) – 15−20% powierzchni liści z objawami choroby.

W internetowej bazie Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu do ochrony jęczmienia ozimego można znaleźć kilkadziesiąt zalecanych rozwiązań chemicznych. W jęczmieniu ozimym (po przekroczeniu progu szkodliwości) rynchosporiozę zwalcza się od początku strzelania w źdźbło do początku kłoszenia. Jeżeli objawy porażenia wystąpią wyraźnie na górnych liściach i pogoda jest wilgotna, zabieg (wg zaleceń IOR) można powtórzyć, lecz zawsze przy użyciu fungicydu o innym mechanizmie działania.

image
Na odmianach podatnych jęczmienia ozimego, w warunkach sprzyjających sprawcy choroby, objawy rynchosporiozy pojawiają się już jesienią. Odmiany jęczmienia różnią się tolerancją na rynchosporiozę. Wg danych COBORU w skali 9-stopniowej z odmian ozimych najwyższą notę 6 ma odmiana SU Elsa, najniższą notę 4 odmiany: Senta, Aleksandra i Bohun. U jęczmienia jarego też najniższe noty w tej skali to 4, ale są dwie odmiany praktycznie odporne z notą aż 8,1 – Ella i Soldo
FOTO: Marek Kalinowski

Takie są zalecenia, a w praktyce rynchosporioza jest zwalczana przy okazji zabiegów na najgroźniejsze w danym momencie choroby liści, a z całą pewnością tak jest w pszenicy, pszenżycie i życie. W jęczmieniu ozimym zdarza się natomiast, że rynchosporioza dominuje w łanie. Może stanowić główne zagrożenie chorobowe z dużym wpływem na plon.

Marek Kalinowski

Warszawa
9°C
Zachmurzenie duże
wi_00
sob.
wi_00
11°C
-1°C
niedz.
wi_00
6°C
-3°C
pon.
wi_00
7°C
0°C
wt.
wi_00
9°C
-1°C
śr.
wi_00
10°C
2°C
05. kwiecień 2025 01:42