Justyna Czupryniak/canva
StoryEditorMykotoksyny w zbożu

Uprawa zbóż pod presją zaostrzonych norm. Co się zmienia dla rolnika?

31.01.2025., 14:30h

Już za kilka miesięcy w życie wejdą nowe przepisy dotyczące dopuszczalnej zawartości mykotoksyn w zbożach i produktach zbożowych. Dla rolników oznacza to kolejne wymagania, którym trzeba sprostać. Co warto wiedzieć?

Zmiany w przepisach o mykotoksynach

Od 1 lipca  zaczną obowiązywać nowe przepisy Komisji Europejskiej o dopuszczalnej zawartości mykotoksyn w zbożach i produktach zbożowych. Komisja Europejska (KE) wprowadziła niedawno zmiany w maksymalnych poziomach mykotoksyny deoksyniwalenolu (DON) w żywności rozporządzeniem Komisji (UE) 2024/1022 zmieniającym rozporządzenie (UE) 2023/915, ale również rozporządzenie w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów toksyn T-2 i HT-2 w żywności. 

Rolnicy z obowiązkiem większej kontroli zbóż i pasz

Chodzi o rygorystyczne limity dla mykotoksyn takich jak deoksyniwalenol oraz toksyny T-2 i HT-2. Jak zaznaczono, działanie to ma zwiększyć bezpieczeństwo produktów rolnych, jak zboża oraz pasze.

Oczywiście nakłada to na rolników oraz przedsiębiorców konieczność większej kontroli zarówno jakości w procesie uprawy, a także w czasie przechowywania.

Przeczytaj także: Pogoda sprzyja mszycom. Duże zagrożenie dla zbóż

Limity mykotoksyn dla zbóż

Wprowadzone przez UE przepisy regulujące limity mykotoksyn odnoszą się do następujących wartości:

W przypadku deoksyniwalenolu limit dla nieprzetworzonych zbóż został obniżony do 1000 μg/kg, a dla określonych rodzajów zbóż, takich jak kukurydza czy pszenica durum, ustalono dodatkowe szczegółowe wartości graniczne.

- Podobnie zaostrzone limity dotyczą toksyn T-2 i HT-2, wytwarzanych przez grzyby z rodzaju Fusarium. Limity te różnią się w zależności od rodzaju ziarna i jego przeznaczenia – na przykład dla zbóż przeznaczonych bezpośrednio do konsumpcji wartości są znacznie niższe, aby zapewnić dodatkową ochronę konsumentów - pisze FBZPR. 

Przeczytaj także: Groch siewny: lista odmian zalecanych na 2025 rok

Co muszą zrobić rolnicy, by spełnić wymagania?

Producenci rolni, aby sprostać nałożonym przez Unię Europejską wymaganiom, muszą przede wszystkim zintensyfikować działania, skupiające się na ochronie upraw przed grzybami, które odpowiadają za fuzariozę kłosów. Natomiast w przypadku kukurydzy, kluczowy jest termin zbioru, a także jak najszybsze wysuszenie ziarna.

Suszenie ziarna jest niezmiernie ważne, ponieważ wilgotność zwykle wynosi 40% podczas zbioru, a uzyskanie poziomu 14% pozwala na bezpieczne przechowywanie plonu.

Analizy przeprowadzone w 2024 roku wykazały, że zawartość mykotoksyn w zianie kukurydzy była bardzo niska.

- Kampania “Jakość zaczyna się od ziarna” Polskie zboża to gwarancja jakości i bezpieczeństwa – trafiają na nasze stoły jako produkty spełniające najwyższe standardy. Kampania „Jakość zaczyna się od ziarna” należąca do Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych powstała, by pokazać, jak polscy rolnicy, korzystając z nowoczesnych technologii, dbają o środowisko i o wysoką jakość swoich upraw. Dzięki tej inicjatywie budujemy zaufanie konsumentów, edukując ich i rozwiewając mity dotyczące polskich zbóż - podsumowuje FBZPR. 

Bernat Patrycja

opracowane na podstawie Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych

fot. canva/Justyna Czupryniak

Warszawa
6°C
Słonecznie
wi_00
sob.
wi_00
7°C
1°C
niedz.
wi_00
6°C
0°C
pon.
wi_00
8°C
-1°C
wt.
wi_00
11°C
2°C
śr.
wi_00
12°C
5°C
27. luty 2025 20:49