StoryEditorZboża

Zbożowa monokultura to zagrożenie chorobami

21.03.2019., 08:03h
Z dr. inż. Witoldem Rzepińskim z Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży rozmawia Bolesław Pilarek.  

Panie doktorze, zboża kłosowe w strukturze zasiewów w Polsce zajmują około 75%. Tymczasem z licznych badań naukowych wynika, że przekroczenie udziału 60–67% zbóż w strukturze zasiewów, tworzy duże zagrożenie skażenia ziarna grzybami. 

– Bardzo często środowisko glebowe poziomem skażenia patogenami znacznie przekracza próg biologicznego buforu, co jest następstwem nieprzestrzegania zasad płodozmianu, czyli bezmyślnej rabunkowej uprawy roli. Jest to następstwem stawiania przez gospodarkę rynkową nowych wyzwań i zapotrzebowań na produkty rolnicze. Skłania to niektórych rolników do pomijania z pełną świadomością dobrej praktyki rolniczej na rzecz poprawy efektywności ekonomicznej. W krótkiej perspektywie czasowej zapewnia to zwiększone dochody, ale z czasem powoduje postępującą degradację środowiska i konieczność stosowania różnych „wspomagaczy”. Konkurencyjność takiego ziarna zbóż na rynku europejskim i globalnym maleje oraz zaniża dochody producentów zbóż. 

Występująca w ubiegłym roku susza sprawiła, że choroby grzybowe nie rozwinęły się w łanach zbóż tak jak bywało to w przeciętnych sezonach wegetacyjnych....

Pozostało 74% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. wrzesień 2024 03:12