Odmiany z grupy bardzo wczesnych dają plon handlowy po 60-70 dniach od posadzenia, odmiany wczesne po 80–90 dniach, odmiany średnio wczesne po 90–100 dniach, odmiany średnio późne po 110–120 dniach, a późne mają okres wegetacji do 140 dni.
Lubią umiarkowane ciepło
Olbrzymia ilość wyhodowanych na świecie odmian ziemniaka różni się między sobą zawartością skrobi, kształtem, zabarwieniem i wielkością bulw, barwą kwiatów i pokrojem łodygi, ale przede wszystkim plennością i odpornością na choroby i szkodniki.
Smak ziemniaków jako cecha oceniana w COBORU w skali 9 st. jest subiektywną informacją. Dla konsumenta oczywiście smak jest istotny, ale nie mniej ważna jest barwa miąższu i zdrowa skórka
Odmiany rekomendowane
Dziś przedstawiamy na mapie Listy Zalecanych Odmian ziemniaków jadalnych średnio wczesnych. Poniżej prezentujemy charakterystykę (wg COBORU) czterech odmian zalecanych do uprawy w większości województw. W tabeli znajduje się zestawienie najważniejszych cech wszystkich ziemniaków średnio wczesnych znajdujących się na LZO ze zbiorów w 2015 r. Pamiętajmy, że był to rok trudny z suszą i wysokimi temperaturami, co mocno odbiło się na plonowaniu ziemniaków.
- Tajfun – odmiana średnio wczesna, jadalna, w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do mączystego. Charakteryzuje się bulwami bardzo dużymi, owalnymi, kształtnymi, o płytkich oczkach i żółtym miąższu. Odmiana bardzo plenna, o bardzo dużym udziale w plonie frakcji handlowej. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, na wirusy, średnio odporna na porażenie zarazą ziemniaka.
- Satina – odmiana średnio wczesna, jadalna, w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym o bardzo dobrym smaku. Charakteryzuje się bulwami bardzo dużymi, okrągłoowalnymi, bardzo kształtnymi, o płytkich oczkach i żółtym miąższu. Odmiana bardzo plenna, o bardzo dużym udziale w plonie frakcji handlowej. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, średnio odporna na wirusa Y, odporna na wirusa liściozwoju. Podatna na porażenie przez zarazę ziemniaka.
- Laskara – odmiana średnio wczesna, w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do lekko mączystego, o dość dobrym smaku. Charakteryzuje się bardzo dużymi bulwami o regularnym, okrągłoowalnym kształcie, średnio płytkich oczkach, żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Plenność zróżnicowana w latach badań od słabej do dobrej, duży udział frakcji handlowej w plonie ogólnym. Odporna na wirusa Y i liściozwoju oraz średnio odporna na zarazę ziemniaka. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika ziemniaczanego.
- Finezja – odmiana średnio wczesna, jadalna, w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do lekko mączystego. Bulwy bardzo duże do dużych, okrągłoowalne, o płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Plenność bardzo dobra, udział frakcji handlowej w plonie duża. Zawartość skrobi ok. 14,5%. Przydatna również do produkcji frytek. Odporna na mątwika ziemniaczanego, odporna na wirusy Y i liściozwoju, dość podatna na porażenie zarazą ziemniaka.
Marek Kalinowski