Istotnym czynnikiem ograniczania parcha zwykłego jest uprawa odmian o podwyższonej odporności, jak np. wczesna VinetaMarek Kalinowski
StoryEditor

Susza sprzyjają atakowi parcha na ziemniaki w okresie tuberyzacji

30.06.2023., 09:00h
Warunki glebowe powodują, że parch zwykły występuje w większym lub mniejszym nasileniu zawsze. Zdarzają się jednak sezony wyjątkowo sprzyjające rozwojowi parcha zwykłego ziemniaka. Poza słabymi piaszczystymi glebami, parchowi sprzyjają suche i ciepłe stanowiska i generalnie niedobór opadów.

Czynnikiem korzystnym dla parcha zwykłego są gleby alkaliczne, zwłaszcza świeżo zwapnowane. Jednak generalnie bakterie parcha zwykłego infekują w dość szerokim zakresie pH gleby od 5,2 do 8,0. Sprzyja mu również stosowanie nierozłożonego, słomiastego obornika.

Co jest źródłem infekcji parchem w ziemniakach?

Wymienione korzystne dla bakterii czynniki powodują nasilenie występowania choroby, ale czynnikiem decydującym o silnej infekcji są przede wszystkim niedobory wody w okresie wytwarzania bulw (tuberyzacji). Źródłem saprofitycznych bakterii powodujących parcha zwykłego są resztki po wcześniej uprawianych ziemniakach, chore bulwy i gleba. Bakteria najlepiej rozwija się w czasie wiązania bulw przez ziemniaki, kiedy jest sucho i temperatura powietrza sięga 30°C.

Bakterie wnikają do bulwy przez przetchlinki, aparaty szparkowe oraz młodą, niewykształconą skórkę. Bulwy reagują tworzeniem bariery wokół uszkodzeń (warstw korka). Jeżeli bariera zostanie przełamana, to wytwarzane są kolejne warstwy dopóki penetracja bulwy przez bakterie nie zostanie zahamowana.

image

Krytyczną fazą infekcji parchem j...

Pozostało 80% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 00:54