Żółtą karłowatość jęczmienia w zbożach wywołuje w Polsce nie jeden, ale trzy wirusy. Są to: wirus Barley yellow dwarf virus-MAV (BYDV-MAV), wirus Barley yellow dwarf virus-PAV (BYDV-PAV) i wirus Cereal yellow dwarf virus-RPV (CYDV-RPV). Na szczęście można tej chorobie skutecznie zapobiegać zwalczając wektory, opóźniając siew ozimin, jak też szukając odpornych odmian.
Tydzień temu pisaliśmy, że głównym wektorem wirusa żółtej karłowatości jęczmienia jest mszyca czeremchowo-zbożowa, bo stanowi 70% populacji wszystkich mszyc występujących w zbożach. Z najbardziej bolesnymi skutkami zawirusowania zbóż żółtą karłowatością jęczmienia mieliśmy do czynienia w sezonie 2014/2015. Wtedy zima była łagodna, a rolnicy musieli przeorać plantacje z powodu silnego porażenia wirusem BYDV.