Do edycji konkursu w 2017 roku przystąpiło 56 gospodarstw rolnych z 23 powiatów Wielkopolski. Wszystkie gospodarstwa zostały ocenione przez kapitułę konkursu, której przewodniczył prof. Grzegorz Skrzypczak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Jury konkursu ze wszystkich zgłoszonych gospodarstw wybrało 20 rolników, którzy mogą pochwalić się wysokim poziomem produkcji rolniczej, stosowaniem nowoczesnych technologii czy przejawiają troskę o środowisko naturalne. Z tej dwudziestki Zarząd Województwa Wielkopolskiego wskazał 10 laureatów konkursu.
- Od lewej: Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa, Marek Woźniak, marszałek województwa oraz Jolanta i Piotr Geblerowie
Zdobywcami tytułu Wielkopolskiego Rolnika Roku 2017 i statuetki Siewcy zostali:
- Jolanta i Paweł Tomczykowie prowadzący 60-ha gospodarstwo w miejscowości Skrajnia (powiat kaliski), które specjalizuje się w uprawie pomidorów;
- Andrzej Wojciechowski z Marianowa Brodowskiego w powiecie średzkim, który prowadzi 2 gospodarstwa o łącznej powierzchni 740 ha: RSP Murzynówko oraz stadninę koni w Młodzikowie;
- Paulina i Rafał Cholewa z miejscowości Uścikowo w powiecie obornickim, którzy prowadzą 40-ha gospodarstwo nastawione na produkcję roślinną oraz trzodę chlewną;
- Aleksandra i Janusz Karasiowie ze Starego Sielca (powiat rawicki), którzy mają 560 ha i zajmują się nasiennictwem, produkcją mleka i żywca wołowego;
- Maria i Andrzej Gmerkowie z Biskupic Ołobocznych w powiecie ostrowskim, którzy na 68 ha prowadzą produkcję roślinną oraz hodowlę trzody chlewnej;
- Sylwia i Cezary Lisowscy, którzy mają 105-ha gospodarstwo rolne w Olszewie pod Śmiglem (powiat kościański), a zajmują się produkcją roślinną oraz produkcją mleka (ok. 410 tys. litrów mleka rocznie);
- Ewa i Waldemar Januchowscy z miejscowości Nowe w powiecie wągrowieckim, którzy prowadzą gospodarstwo o powierzchni 175 ha i wyspecjalizowali się w produkcji truskawek na eksport;
- Wioletta i Witold Słowińscy prowadzą 40-ha gospodarstwo w Morzyczynie w powiecie konińskim, które jest nastawione na produkcję warzywniczą, zwłaszcza pomidorów i cebuli;
- Małgorzata i Jan Skoczylasowie, którzy mają gospodarstwo w Przybysławicach (powiat ostrowski), rocznie produkują ok. 12 mln jaj;
- Jolanta i Piotr Geblerowie, którzy mają gospodarstwo rolne o powierzchni 51 ha w miejscowości Marcinów w powiecie tureckim, wyspecjalizowali się w produkcji podłoża do uprawy grzybów boczniaka. Od 2017 roku produkcja odbywa się w nowym obiekcie, który pozwoli na zwiększenie produkcji podłoża do niemal 4 tys. ton. Co więcej, Piotr Gebler poza prowadzeniem gospodarstwa jest także przewodniczącym Rady Gminy Kawęczyn, oraz prezesem OSP w Potworowie.
Oprócz tytułu Wielkopolskiego Rolnika Roku oraz statuetki Siewcy, nagrodzeni otrzymali także nagrodę w wysokości 10 tys. zł.
Paweł Mikos