Wysokie wyniki produkcyjne i nowe technologie w rolnictwie są cenione
Laureaci są wyróżniani za wysokie wyniki produkcyjne oraz wykorzystywanie w gospodarstwach rolnych nowoczesnych technologii, przestrzeganie zasad ochrony środowiska oraz działalność na rzecz lokalnej społeczności. Nagrody najlepszym rolnikom zostały wręczone w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu w grudniu ubiegłego roku.
Zacięta rywalizacja i sporo chętnych
W piątej edycji konkursu udział brało 27 gospodarstw, spośród których kapituła konkursu wyłoniła sześć najlepszych w dwóch kategoriach: „Rolnictwo tradycyjne” oraz „Innowacje w rolnictwie”.
W pierwszej zwyciężyli Małgorzata i Zbigniew Augustynowie (powiat wąbrzeski), przed Karolem Janiszewskim (powiat lipnowski) i Kazimierzem Zabłockim (powiat żniński).
W kategorii „Innowacje w rolnictwie” najlepsi okazali się Małgorzata i Artur Saganowscy (powiat bydgoski). Drugie miejsce przypadło Danucie i Sławomirowi Jabłońskim (powiat toruński), a trzecie Dariuszowi Głowackiemu (powiat żniński).
Po 10 tys. złotych dla najlepszych gospodarstw
Rolnicy zostali uhonorowani okolicznościowymi statuetkami oraz nagrodami pieniężnymi w wysokości do 10 tys. zł.
Jakie gospodarstwa prowadzą najlepsi w konkursie „Agricola – Syn Ziemi”
Małgorzata i Zbigniew Augustynowie (Osieczek, gmina Książki w powiecie wąbrzeskim) posiadają gospodarstwo o areale 37 ha. Specjalizują się w hodowli bydła mlecznego oraz mięsnego. Bydło mięsne rasy limousin sprzedawane jest także do dalszej reprodukcji. W gospodarstwie hodowane są też tradycyjne polskie rasy świń: wielka biała polska i polska biała zwisłoucha. Rolnicy przygotowują się do hodowli rasy złotnickiej pstrej.
Zwycięzcy kategorii „Innowacje w rolnictwie”, Małgorzata i Artur Saganowscy (Gądecz, gmina Dobrcz w powiecie bydgoskim), prowadzą gospodarstwo o areale 150 ha specjalizujące się w produkcji mleka. Gospodarstwo zajmuje się pracą hodowlaną pod kontrolą PFHBiPM. Produkcja roślinna, zwierzęca oraz mleka oparta jest głównie na innowacyjnych technologiach pozwalających na efektywny rozwój gospodarstwa.
Tomasz Ślęzak
fot. główne Filip Kowalkowski; w środku Mikołaj Kuras dla UMWKP