7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Jest to inicjatywa ustanowiona w 2018 roku przez Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Hasłem przewodnim tegorocznego dnia brzmi: Bezpieczna żywność dziś dla zdrowszego jutra.
Dlaczego to takie ważne?
Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie, dlatego tak istotna jest kwestia odpowiedzialności wszystkich osób zaangażowanych w łańcuchu dostaw żywności: od producentów, przetwórców, przez przewoźników, dystrybutorów, detalistów, kucharzy, aż po konsumentów. A zagrożenie tego bezpieczeństwa jest niestety możliwe na każdym etapie łańcucha.
Może to dotyczyć różnych mechanizmów zanieczyszczania żywności, np.
- fizycznych,
- chemicznych,
- mikrobiologicznych.
W tym pandemicznym roku w promocji obchodów służy Internet
Ze względu na trudną sytuację epidemiologiczną tegoroczne obchody są prowadzone za pomocą Internetu i kanałami społecznościowymi.
Jednym z punktów programu jest dyskusja zorganizowana przez komisję do spraw Wyżywienia i Rolnictwa ONZ, która poświęcona jest poświęconej roli nauki w zachowaniu bezpieczeństwa żywności w teraźniejszości - ale i w przyszłości. Wydarzenie odbywać się będzie w języku angielskim z tłumaczeniem na język francuski, hiszpański, rosyjski, chiński i arabski. Eksperci odpowiedzą na pytania uczestników.
Pamiętajmy, że naprawdę bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie!
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Na podstawie: IJHARS