Główny Inspektorat Weterynarii: polski drób jest bezpieczny dla konsumentów
5 października Główny Inspektorat Weterynarii wydał komunikat, w którym potwierdził bezpieczeństwo polskiego mięsa drobiowego. Wszystkie przebadane dotychczas próbki nie wykazały żadnych przekroczeń obowiązujących norm dotyczących substancji szkodliwych. W 352 pobranych próbkach nie wykryto dioksyn, PCB, bifenyli, metali ciężkich, czy pestycydów.
Tłuszcz techniczny zamiast spożywczego w paszach dla zwierząt?
W poniedziałek rano zarówno Onet, jak i Wirtualna Polska poinformowały opinię publiczną, że na polski rynek miał trafiać drób karmiony paszą z dodatkiem olejów technicznych. Oszustwa miała się dopuścić podpoznańska firma BERG+SCHMIDT, która zamiast tłuszczy spożywczych, sprzedawała producentom pasz oleje techniczne.
Śledczy z Centralnego Biura Śledczego Policji przeszukali ponad 60 zakładów paszowych, które zaopatrywały się w surowce u BERG+SCHMIDT. Jak informuje portal Onet, zarzuty stawiane firmie to oszustwa na szkodę firm z branży paszowej i mięsnej, a wyrządzona szkoda opiewa na ponad 170 mln zł. Właściciele firmy mieli przyznać się do winy.
Czytaj więcej: Afera drobiowa? „To branża mięsna jest tu ofiarą”
Przedstawiciele Unii Pracodawców i Producentów Przemysłu mięsnego uczulają, że afera nie powinna być traktowana jako „afera drobiarska” tylko paszowa, co potwierdzają uzyskane wyniki badań. Polski drób jest bezpieczny dla konsumentów i spełnia wszystkie wymagania jakościowe.
Oprac. Kamila Dłużewicz
Zdjęcie: Pixabay