StoryEditorASF

ASF w powiecie szamotulskim

06.05.2021., 08:05h
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Szamotułach potwierdził wystąpienie pierwszego przypadku afrykańskiego pomoru świń u dzika w powiecie szamotulskim. Jakie obostrzenia i na jakim obszarze wprowadzono ze względu na zwalczanie ASF?

Pierwszy przypadek ASF pod Szamotułami

We wtorek 4 maja 2021 roku Powiatowy Lekarz Weterynarii w Szamotułach potwierdził pierwszy przypadek afrykańskiego pomoru świń u dzika na terenie powiatu szamotulskiego (woj. wielkopolskie).

Ze względu na zwalczania afrykańskim pomorem świń obszar skażony ASF został wyznaczony na terenie dwóch gmin:

  • Pniewy, który obejmuje następujące miejscowości: Pniewy,  Lubocześnica,  Rudka,  Podpniewki, Chełmno,  Koszanowo,  Konin, Konin-Huby,  Koninek,  Lubosinek,  Lubosina,  Buszewo,  Dęborzyce,  Zajączkowo,  Psarki, Psarce, Psarskie, Bielawy, Karmin, Nojewo, Kikowo;
  • Szamotuły, gdzie obszar obejmuje miejscowości: Koźle, Huby-Koźle, Gać, Mielno.

Wkrótce ten obszar zostanie wpisany także do rozporządzenie wykonawcze (UE) 2021/605 ustanawiające szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń i dotyczącego obszarów podlegających ograniczeniom, czyli do niedawna strefy czerwonej, a obecnie obszar II.

Pierwszy przypadek ASF pod Szamotułami  

Nowe wytyczne w zakresie bioasekuracji przed ASF

Warto także przypomnieć, że od 21 kwietnia 2021 r. obowiązuje rozporządzenie wykonawcze Komisji ustanawiające szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń. Zmienił się głównie kwestie związane z ochroną biologiczną hodowli trzody chlewnej.

Nowe zasady bioasekuracji dotyczą gospodarstw utrzymujących świnie w następujących strefach:

  • obszar objęty ograniczeniami I (dawny obszar ochronny – żółty),
  • obszar objęty ograniczeniami II (dawny obszar objęty ograniczeniami – czerwony),
  • obszar objęty ograniczeniami III (dawny obszar zagrożenia – niebieski),

Ograniczenia dotyczą gospodarstw, z których będą wywożone m.in. żywe świnie, materiał biologiczny, UPPZ oraz świeże mięso, surowe wyroby mięsne oraz produkty mięsne otrzymane ze świń utrzymywanych i ubitych w obszarze objętym ograniczeniami II i III.

Bez spełnienia wymogów bioasekuracji określonych przez Komisję, świnie czy ich mięso nie będą mogły wyjechać poza obszar do tzw. strefy białej.

Oprócz dotychczasowych wymagań z zakresu bioasekuracji Komisja określiła dodatkowo dwa nowe obowiązki, które muszą spełniać rolnicy, aby ich świnie mogły być sprzedawane poza strefę:

  • konieczność postawienia ogrodzenia chroniącego chlewnie i budynki, w których przechowywane są pasza i ściółka,
  • wprowadzenie tzw. Planu bezpieczeństwa biologicznego, w którym będzie zawarty opis podstawowych czynności jakie podejmuje się w gospodarstwie w celu ochrony przed wnikaniem wirusów.

 

Co musi znaleźć się w Planie bezpieczeństwa biologicznego gospodarstwa

Zgodnie z wytyczymy, Plan bezpieczeństwa biologicznego powinien składać się z 8 punktów do realizacji przez rolnika i osoby zajmujące się trzodą, m.in.: konieczność zmiany obuwia i ubrania roboczego przy wejściu do budynków inwentarskich czy podział gospodarstwa na tzw. strefę czystą, czyli budynki gdzie przebywają świnie i przechowywana jest pasza oraz strefę brudną - podwórko, magazyny sprzętu rolniczego, część socjalna gospodarstwa.

Więcej na ten temat w artykule: „KE chce wprowadzić nowe obowiązki dla gospodarstw w strefach ASF”.

 

Paweł Mikos

Fot. pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. listopad 2024 21:37