Pierwszy przypadek ASF pod Szamotułami
We wtorek 4 maja 2021 roku Powiatowy Lekarz Weterynarii w Szamotułach potwierdził pierwszy przypadek afrykańskiego pomoru świń u dzika na terenie powiatu szamotulskiego (woj. wielkopolskie).
Ze względu na zwalczania afrykańskim pomorem świń obszar skażony ASF został wyznaczony na terenie dwóch gmin:
- Pniewy, który obejmuje następujące miejscowości: Pniewy, Lubocześnica, Rudka, Podpniewki, Chełmno, Koszanowo, Konin, Konin-Huby, Koninek, Lubosinek, Lubosina, Buszewo, Dęborzyce, Zajączkowo, Psarki, Psarce, Psarskie, Bielawy, Karmin, Nojewo, Kikowo;
- Szamotuły, gdzie obszar obejmuje miejscowości: Koźle, Huby-Koźle, Gać, Mielno.
Wkrótce ten obszar zostanie wpisany także do rozporządzenie wykonawcze (UE) 2021/605 ustanawiające szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń i dotyczącego obszarów podlegających ograniczeniom, czyli do niedawna strefy czerwonej, a obecnie obszar II.
Nowe wytyczne w zakresie bioasekuracji przed ASF
Warto także przypomnieć, że od 21 kwietnia 2021 r. obowiązuje rozporządzenie wykonawcze Komisji ustanawiające szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń. Zmienił się głównie kwestie związane z ochroną biologiczną hodowli trzody chlewnej.
Nowe zasady bioasekuracji dotyczą gospodarstw utrzymujących świnie w następujących strefach:
- obszar objęty ograniczeniami I (dawny obszar ochronny – żółty),
- obszar objęty ograniczeniami II (dawny obszar objęty ograniczeniami – czerwony),
- obszar objęty ograniczeniami III (dawny obszar zagrożenia – niebieski),
Ograniczenia dotyczą gospodarstw, z których będą wywożone m.in. żywe świnie, materiał biologiczny, UPPZ oraz świeże mięso, surowe wyroby mięsne oraz produkty mięsne otrzymane ze świń utrzymywanych i ubitych w obszarze objętym ograniczeniami II i III.
Bez spełnienia wymogów bioasekuracji określonych przez Komisję, świnie czy ich mięso nie będą mogły wyjechać poza obszar do tzw. strefy białej.
Oprócz dotychczasowych wymagań z zakresu bioasekuracji Komisja określiła dodatkowo dwa nowe obowiązki, które muszą spełniać rolnicy, aby ich świnie mogły być sprzedawane poza strefę:
- konieczność postawienia ogrodzenia chroniącego chlewnie i budynki, w których przechowywane są pasza i ściółka,
- wprowadzenie tzw. Planu bezpieczeństwa biologicznego, w którym będzie zawarty opis podstawowych czynności jakie podejmuje się w gospodarstwie w celu ochrony przed wnikaniem wirusów.
Co musi znaleźć się w Planie bezpieczeństwa biologicznego gospodarstwa
Zgodnie z wytyczymy, Plan bezpieczeństwa biologicznego powinien składać się z 8 punktów do realizacji przez rolnika i osoby zajmujące się trzodą, m.in.: konieczność zmiany obuwia i ubrania roboczego przy wejściu do budynków inwentarskich czy podział gospodarstwa na tzw. strefę czystą, czyli budynki gdzie przebywają świnie i przechowywana jest pasza oraz strefę brudną - podwórko, magazyny sprzętu rolniczego, część socjalna gospodarstwa.
Więcej na ten temat w artykule: „KE chce wprowadzić nowe obowiązki dla gospodarstw w strefach ASF”.
Paweł Mikos
Fot. pixabay