Gdzie jest najwięcej gospodarstw ekologicznych?
Fascynacja żywnością wyprodukowaną w warunkach przemysłowych już minęła. Współczesny konsument coraz chętniej sięga po produkty, które powstały jak najbardziej naturalnie i ekologicznie. Odpowiedzią na ten trend są gospodarstwa ekologiczne, których liczba rośnie z roku na rok. W 2020 roku powierzchnia upraw ekologicznych w Europie stanowiła 9,1% całkowitej powierzchni użytków rolnych.
Z badań Europejskiego Urzędu Statystycznego (Eurostatu) wynika, że krajem, w którym funkcjonuje najwięcej gospodarstw z uprawami ekologicznymi, jest Austria. Odsetek takich gospodarstw wynosi tam 25%. Na drugim miejscu ulokowała się Estonia – 22%, a na trzecim Szwecja – 20%. Wynik powyżej 10% osiągnęły także:
- Włochy - 16%
- Czechy – 15%
- Łotwa - 14%
- Finlandia – 13%
- Słowacja - 12%
- Dania – 12%
- Słowenia - 11%
Polska nie goni liderów uprawy ekologicznej
Jak podaje Eurostat, udział użytków rolnych wykorzystywanych pod rolnictwo ekologiczne wzrósł w latach 2012-2020 we wszystkich państwach członkowskich UE z wyjątkiem Polski. Polska co prawda nie zamyka stawki – gorsze wyniki osiągnęły Malta, Irlandia, Bułgaria i Rumunia – ale wynik poniżej 5% jest stosunkowo niski.
W połowie ubiegłego roku Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego informował, że w 2020 r. w Polsce funkcjonowały 20 274 gospodarstwa ekologiczne. Nie zaobserwowano jednak stałego trendu: w stosunku do 2018 roku było ich o 3,4% mniej, ale za to wobec liczby gospodarstw ekologicznych z 2019 roku odnotowano wzrost o 100 (0,6%).
ŚODR raportował, że zmiany na rynku doprowadzają do koncentracji produkcji i likwidacji mniejszych gospodarstw.
Gdzie w Polsce jest najwięcej ekologicznych upraw?
Według danych ŚODR, w 2020 roku w Polsce najwięcej gospodarstw ekologicznych funkcjonowało w województwach:
- warmińsko-mazurskim (3241);
- podlaskim (2906);
- mazowieckim (2179);
- zachodniopomorskim (2149).
Najmniej, bo tylko 62 takie gospodarstwa, znajduje się w województwie opolskim. Te są jednak największe: w 2020 r. ekologiczne uprawy w opolskim liczyły średnio 53,6 ha. Średnia powierzchnia ekologicznej produkcji rolnej w Polsce w tym samym roku wyniosła 27,41 ha.
Źródło danych: Eurostat, ŚODR
Z.Ć.
Fot. Pixabay