Współczesna technologia do monitorowania poziomu cukru
Coś, co wcześniej było niemożliwe teraz staje się faktem! Naukowcy z Uniwersytetu Linköping opracowali metodę do codziennego monitorowania soku ksylemowego glukozy i sacharozy in vivo w roślinach. Grupa badaczy pod kierownictwem Eleni Stavrinidou, wraz z Totte Niittylä i jego grupą z Centrum Nauk o Roślinach w Umeå, opracowała czujniki cukru oparte na organicznych tranzystorach elektrochemicznych, które można wszczepiać do roślin.
Z drzew do rolnictwa
Chociaż badania skupiają się aktualnie na drzewach to naukowcy są przekonani, że z powodzeniem będzie można prowadzić monitoring cukru w szeroko pojętym rolnictwie. Informacje z czujników mogą pomóc rolnictwu w dostosowaniu produkcji w obliczu zmian klimatycznych na świecie.
W nadchodzących dekadach prawdopodobnie rolnictwo będzie musiało zmierzyć się z trudnościami wynikającymi z warunków środowiskowych. Produkcja rolna będzie musiała odbywać się przy użyciu tych samych lub nawet mniejszych zasobów, co obecnie. Dlatego ważne jest, aby zrozumieć, jak rośliny reagują na zmiany w środowisku i jak się dostosowują.
Czujniki są obecnie wykorzystywane do podstawowych badań roślinnych, ale w przyszłości mogą być wykorzystywane w rolnictwie, na przykład do optymalizacji warunków wzrostu lub monitorowania jakości produktu.
Zanim jednak dojdzie do tego, że biosensory znajdą zastosowanie w produkcji rolnej przed naukowcami jeszcze sporo badań w tym zakresie, ale wstępne wyniki brzmią bardzo obiecująco.
Rośliny wykorzystują cukry jako energię, a cukry są również ważnymi substancjami sygnałowymi, które wpływają na rozwój rośliny i jej reakcję na zmiany w otaczającym środowisku.
Michał Czubak
Fot. Pixabay
Źródło: sciencedaily.com