Natomiast o 10 proc. tańsze niż przed rokiem są krajowe ogórki spod osłon. Opakowanie 5 kilogramowe kosztuje od 3,75 do 5,00 zł za kilogram.
Marzec, ze względu na niskie temperatury nocą, nie sprzyjał produkcji szklarniowej. Pomimo to krajowe pomidory, tak jak ogórki, są o 10 proc. tańsze w porównaniu z cenami ubiegłorocznymi. Pomidory czerwone sprzedawane są w cenie 8-12 zł/kg, pomidory malinowe w cenie od 12-17 zł za kg.
Zdaniem producentów, z każdym dniem nowalijki będą taniały, o ile nie nastąpi gwałtowne obniżenie temperatury.
Krajowa rzodkiewka jest na razie droższa od importowanej. Pęczek sprzedawany jest w cenie od 1,50 do 2 zł, importowana tańsza, pęczek od 1,20 zł do 1,50 zł.
Podobnie jest w przypadku sałaty masłowej. Krajowa - kosztuje 2,30 – 3,50 zł w zależności od wielkości główki, importowana - tańsza jest o 40 groszy czyli trzeba za nią zapłacić od 1,90 zł do 3,10 zł za sztukę.
Natka i koperek (sprzedawane są po 15 sztuk). Koperek od 1,50 do 2 zł za pęczek, natka od 70 groszy – za mały pęczek do 1,66 zł za natkę ekstra ze szklarni.
O 20 proc. tańsza niż rok temu jest kapusta kwaszona. Kapusta biała oferowana jest obecnie w podobnej cenie jak w ub.r. - 15 zł za worek 20 kilogramowy.
O 70 proc. tańsze niż w ubiegłym roku są ziemniaki. Za worek 15 kilogramów ich cena waha się od 3,45 zł do 6 zł. Nadal tania jest cebula biała, która kosztuje o 1/3 mniej niż rok temu - od 46 groszy do 1,00 zł za kg.
Pomimo że warzywa z produkcji ubiegłorocznej są dość tanie, to jednak daje się teraz zauważyć tendencję przednówkową, czyli nieznaczny, ale sukcesywny wzrost cen.
Odnotowuje się ciągły wzrost cen jabłek pochodzących z przechowalni z kontrolowaną atmosferą. Wprawdzie są one o 20 proc. tańsze niż przed rokiem, ale ten poziom cen jest już zadowalający dla producentów - zaznaczyła rzeczniczka. Większość odmian sprzedawana jest na Broniszach w cenie od 1,50 zł do 1,66 zł za kilogram, ale odmiany Alwa i Empire są droższe.
Ceny kurzych jaj są takie same jak przed rokiem - od 32 groszy do 85 groszy za sztukę. Ich cena zależy od wielkości i sposobu chowu niosek. Najdroższe są jaja duże od niosek z chowu ekologicznego, oraz z wolnego wybiegu.
Sporym zainteresowaniem cieszą się jaja przepiórcze, ich cena w ofercie hurtowej wynosi średnio 28 groszy za sztukę. (PAP)