Bułgarzy wykryli salmonellę w mięsie z Polski
W czwartek 8 kwietnia Bułgarska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (BFSA) poinformowała o wprowadzenia zakazu wwozu na ich rynek niemal 10 ton mrożonych udek z kurczaka pochodzących z Polski. Jednocześnie instytucja nakazała zniszczyć 9 900 kg mięsa.
BFSA podjęła taką decyzję po uzyskaniu w środę 7 kwietnia wyników testów na partii mięsa z Polski. Badanie wykazało, że mięso jest skażone bakterią salmonelli.
Strona bułgarska podkreśla, że ostatnio BFSA prowadzi intensywne kontrole wszystkich przesyłek mięsa drobiowego i produktów ubocznych pochodzących z Polski.
Bułgarzy zgłosili wykrycie salmonelli do unijnego Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) i za jego pośrednictwem powiadomią odpowiednie polskie służby.
Paweł Mikos, KSz.
na podst. www.bfsa.bg,
fot. pixabay.com