Na cenę chleba główny wpływ ma wzrost kosztów pracy i energii
Wiceszef Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Marcin Wroński, informuje, że choć zboże jest drogie, to udział cen skupu zbóż w cenach detalicznych pieczywa szacowany jest na poziomie około 10 proc., zatem nie powinno to mieć większego znaczenia w kontekście cen chleba.
Dla lepszego zobrazowania warto zajrzeć w dane GUS dotyczące średniej ceny w skupie uzyskiwanej za zboża w ostatnich 4 latach.
Dla lepszego zobrazowania warto zajrzeć w dane GUS dotyczące średniej ceny w skupie uzyskiwanej za zboża w ostatnich 4 latach.
- Średnia cena pszenicy konsumpcyjnej w 2017 r. wyniosła 66,44 zł/dt, w 2018 r. – 72,62 zł/dt, w 2019 r. –72,26 zł/dt, w grudniu 2020 r. – 84,15 zł/dt.
-
Średnia cena żyta w 2017 r. wyniosła 54,67 zł/dt, w 2018 r. – 59,67 zł/dt, w 2019 r. – 60,38 zł/dt, w grudniu 2020 r. – 63,16 zł/dt.
Jak zmieniała się cena chleba pszennożytniego od 2017 r.?
- 4,40 zł za kg w styczniu 2017 r.
- 4,66 zł/kg w styczniu 2018 r.
- 5,06 zł/kg w styczniu 2019 r.
- 5,52 zł/kg w styczniu 2020 r.
- 5,96 zł/kg w grudniu 2020 r
Wroński wyjaśnia, że w ciągu 4 lat cena wzrosła o 29%!
Jakie czynniki wpływają na cenę wyrobów piekarniczych?
Do głównych czynników należą:
1. Wzrosty cen za dostawę energii eklektycznej
Produkcja piekarnicza zużywa bardzo dużo energii. Z kolei odczuwalne podwyżki cen prądu są skutkiem tzw. opłaty mocowej, dzięki której następuje modernizacja i budowa nowych elektrowni. Duża suma jest przeznaczona także na utrzymanie jednostek wytwórczych w gotowości do dostarczania energii elektrycznej.
2. Ceny paliwa
Nieodzowne jest znaczenie transportu w etapach: produkcyjnym i dystrybucyjnym, przez co ceny paliwa mocno wpływają na finalną cenę chleba. Mimo, że pandemia koronawirusa ograniczyła transport międzynarodowy i popyt na paliwa. Od lutego 2021 r. Arabia Saudyjska wprowadziła zaplanowane ograniczenia w wydobyciu ropy naftowej, przez co może to także spowodować wzrost cen paliwa.
Znacznie spada spożycie chleba w Polsce
Rok 2020 r. był rekordowy pod względem zbiorów zbóż, które wystarczająco pokryły potrzeby krajowe, a nadwyżki były eksportowane. Mimo wzrostu produkcji, samo spożycie zbóż w Polsce spada. Jest to związane ze zmianami zachodzącymi w codziennej diecie konsumentów, a Polacy coraz częściej stosują zamienniki produktów zbożowych. Tendencja spadkowa spożycia produktów zbożowych jest zauważalna już od kilku lat – dotyczy ona zarówno pieczywa, mąki, jak i kasz. Jak to wygląda w statystykach? Średnie spożycie chleba w roku:
- 2005 - wyniosło 5,90 kg/osobę
- 2017 – 3,15 kg/osobę
- 2019 – 2,98 kg/osobę
Chleb i inne produkty przemiału zbóż są podstawowymi produktami żywnościowymi, przez co popyt na nie jest mało elastyczny, a to oznacza, ze wzrost ich cen, to mały spadek popytu i na odwrót, spadek cen oznacza mały wzrost popytu.
Sam rolnik nie otrzymuje dużo więcej za produkty rolne, mimo, że warunki upraw ulegają ciągłym modyfikacjom, a koszty produkcji również rosną.
Rekordowy zbiór zbóż w 2020 r., a mimo tego udział produktów zbożowych w diecie Polaków spada
Zestawienie danych statystyczny z GUS z ostatnich 4 lat pozwala zobrazować jak wzrastała średnia cena w skupie za zboża konsumpcyjne. Niestety wzrost ten nie jest tak spektakularny i znaczący, jak w przypadku ceny za kilogram chleba pszennożytniego. Zatem to właśnie czynniki, takie jak koszty produkcji i dystrybucji, znacząco wpływają na cenę pieczywa.Sam rolnik nie otrzymuje dużo więcej za produkty rolne, mimo, że warunki upraw ulegają ciągłym modyfikacjom, a koszty produkcji również rosną.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Źródło: PAP oraz dane GUS
Zdjęcie: Pixabay